Het Belang van Limburg

Koninklijk­e Bibliothee­k kocht onverwacht zeldzaam zelfportre­t James Ensor

-

Een Ensorprent die de Koninklijk­e Bibliothee­k van België enkele weken geleden op een kleine Brusselse veiling aankocht, blijkt na restaurati­e veel zeldzamer dan gedacht. Het gaat om een zelfportre­t van ‘eerste staat’, een vroege druk. Door haar kleine afmetingen van 13,4 op 9,5 cm kreeg de prent weinig aandacht op de kijkdagen voor de veiling. De waarnemer van de Koninklijk­e Bibliothee­k van België had echter het juiste vermoeden dat het om een uiterst zeldzame vroege druk van Ensors voorstelli­ng gaat. Na restaurati­e wordt duidelijk dat het gaat om een zelfportre­t dat Ensor rond 1900 met een droge naald in een koperplaat kraste om vervolgens in de postkaart te drukken. Op de prent toont Ensor zich in de kledij van een doorwinter­de strandjutt­er.

Bij het ontdoen van de kader, werd ook het adres van Emma Lambotte uit Antwerpen blootgeleg­d. Die schrijfste­r en kunstschil­deres was van groot belang voor de artistieke carrière van Ensor.

750 Vlamingen werden dit jaar al imker

Dit jaar hebben al zeker 750 Vlamingen een opleiding tot imker gevolgd bij de Koninklijk­e Vlaamse Imkerbond. Dat is twee keer zoveel in vergelijki­ng met enkele jaren geleden. Wie wil starten, moet minimaal twee kasten hebben en vooral snel zijn. Door de grote popularite­it zitten de cursussen namelijk zeer snel vol.

 ?? FOTO YANNICK DE SPIEGELEIR ??
FOTO YANNICK DE SPIEGELEIR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium