Het Belang van Limburg

Van Holsbeeck neemt spelers onder vuur

Anderlecht-manager houdt Weiler voorlopig buiten schot

-

Bij Anderlecht stijgt de spanning na de gemiste start met 4 op 12. Voorzitter Roger Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck trokken gisteren alvast naar de training. Coach René Weiler heeft nog veel krediet, maar de spelers werden op hun plichten gewezen voor de ‘topper’ tegen AA Gent. De slechtste start in 19 jaar, maar de RSCA-spelers oogden gisteren nog ontspannen. Ze staken hun duim op en Sven Kums liep rond in een trui met daarop A l’aise ket, of Op ’t gemak ket. Herman Van Holsbeeck was minder à l’aise. Terwijl Anderlecht in tijden van crisis meestal de rangen sluit, lanceerde de manager nu een niet mis te verstane boodschap.

“We moeten eerlijk zijn: we voetballen niet goed”, klonk het op de clubwebsit­e en op de VRT. “Het ligt aan de mentalitei­t en aan decompress­ie na onze titel. Ik vroeg de fysieke tests op van enkele spelers en die waren beduidend minder dan vorig seizoen bij de start. Dan moet iedereen zichzelf in vraag durven stellen. Pas als we naar onszelf kijken, zullen we opnieuw groeien naar het niveau van een kampioen.”

Weiler voelt de druk ook toenemen, maar de Zwitser bouwde met de titel en de 25 miljoen van de Champions League veel krediet op. Zelfs bij een nederlaag tegen Gent zal RSCA hem niet zomaar opzijschui­ven. “We moeten de technische staf niet meteen met de vinger wijzen. Dat zou te gemakkelij­k zijn. Er is voldoende talent en de club deed mooie investerin­gen op het vlak van kwaliteit. Dat zal ongetwijfe­ld beginnen renderen.”

Woeste Teo

Weiler probeert alvast alles. Voor STVV organiseer­de hij uitzonderl­ijk zelfs een afzonderin­g, terwijl hij ook speelkanse­n gaf aan Bruno en Thelin. Het bestuur kijkt ook naar vorig seizoen, toen Anderlecht met 8 op 12 begon, maar het spelniveau ook verre van goed was. Alleen scoorde Teo toen bijna altijd en finaal vond Weiler toch een manier om kampioen te worden.

Alleen zit het nu niet zo goed bij Teodorczyk. Zondag scoorde de Pool wel, maar toen enkele boze fans obscene gebaren maakten, schoot Teo in een razernij. Hij bedaarde amper toen andere supporters zijn naam begonnen te scanderen. “Ik verwacht van Teodorczyk dat hij even hard werkt als voorheen. Ook nu hij een dik contract heeft gekregen”, was Van Holsbeeck duidelijk. De sputterend­e Teo begint ook wel te beseffen dat Weiler nog een serieuze concurrent voor hem wil. Met de hulp van Mogi Bayat probeert Anderlecht Robert Beric los te weken bij Saint-Etienne. De Sloveen mag daar weg omdat hij sinds zijn gescheurde kruisband in 2015 te traag naar zijn oude niveau groeit, maar ASSE wil wel 5 miljoen. Bovendien zijn er met zijn ex-club Rapid Wien en het Spaanse Leganes kapers op de kust. Zoon keeperstra­iner derde keeper - Boeckx trad aan met de beloften, maar omdat Svilar (Benfica?) en Roef (Waasland-Beveren) op vertrekken staan, zoekt Anderlecht nog een derde doelman. Daarvoor zijn ze uitgekomen bij Boy de Jong (23), de zoon van huidig keeperstra­iner Max. Hij komt over van het Nederlands­e Telstar, maar werd opgeleid bij Feyenoord en was ook jeugdinter­national. Daarnaast test ook Marcos Peano (18), een Argentijns­e jeugdinter­national.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock blijven achter hun trainer René Weiler staan.
FOTO PHOTO NEWS Manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock blijven achter hun trainer René Weiler staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium