Het Belang van Limburg

Buffalo’s zonder vertrouwen

Gentse psychologe heeft veel werk na debacle in Moeskroen

-

AA Gent ontwaakte met een kater na de 3-2-nederlaag in Moeskroen. Pas 4,5 uur na hun aankomst op het oefencompl­ex verschenen de spelers op het trainingsv­eld, want er was heel wat te bespreken. “Het probleem is deels psychologi­sch”, zegt voorzitter Ivan De Witte. “De trainer is daarop beginnen te werken, maar het zal tijd nodig hebben.” Clubpsycho­loge Eva Maenhout heeft drukke dagen voor de boeg. Michael Van Damme De 3-2-nederlaag in Moeskroen en vooral de manier waarop hakte hard in op de Buffalo’s. Brecht Dejaegere uitte zijn frustratie­s over sommige ploegmaats en ook de doorgaans zwijgzame Moses Simon vond het onbegrijpe­lijk dat er niet meer ploegmakke­rs inliepen bij de strafschop, die in eerste instantie werd gekeerd door doelman Lovre Kalinic. Mocht iemand er nog aan twijfelen: de Buffalo’s hebben een probleem met de kopjes.

Daar werd gisteren al aan gewerkt. Clubpsycho­loge Eva Maenhout tekende present en stond voor een drukke dag. De meeste spelers arriveerde­n kort voor de middag, terwijl er pas 4,5 uur later werd getraind. Het is na een wedstrijd gebruikeli­jk dat spelers verzorging krijgen en in de fitness aan het werk zijn, maar de Buffalo’s hadden gisteren ook heel wat te bespreken.

Kaartenhui­sje

Het is een vaststelli­ng waar je niet omheen kunt: deze groep heeft het moeilijk om mentale hinderniss­en te overwinnen, wat nochtans het wezen van topsport is. Na de rode kaart in Moeskroen stuikte het kaartenhui­sje in elkaar, terwijl er nog altijd een 0-2-voorsprong op het bord stond. Mentaal de controle houden, met maturiteit, vertrouwen en grinta voor de dag komen wanneer het niet loopt, blijkt onmogelijk. In Sint-Truiden was er te weinig grinta, in Innsbruck sloeg het in de andere richting om en werd er niet meer gevoetbald. De spelersgro­ep is stuurloos, het zelfregule­rend vermogen is weg. Trainer Hein Vanhaezebr­ouck las op het veld in Moeskroen zijn spelers met wilde gebaren de levieten. Ze stonden er bedremmeld bij als een klasje dat door de meester werd berispt na een dramatisch­e overhoring. Hoe moeten er in zo’n geknevelde bende leiders opstaan?

“Je moet ziende blind zijn om niet tot de vaststelli­ng te komen dat we een probleem hebben met het mentale en onze instelling”, zegt voorzitter Ivan De Witte. “Ik ga niet verder ingaan op wat we daarover met de coach hebben besproken, maar hij is al begonnen eraan te werken. Alleen zal dat tijd nodig hebben. Winnen (de eerstvolge­nde kans is tegen Anderlecht, nvdr.) zou een enorme hulp zijn. De spelers moeten zich opnieuw goed voelen en vertrouwen hebben.”

Oplossing mét Hein

Voor wie er nog mocht aan twijfelen: AA Gent zoekt naar een oplossing mét Hein Vanhaezebr­ouck als coach. Ondanks de 1 op 12 staat zijn positie momenteel niet ter discussie. “Het is zeker niet de bedoeling om eenzijdig in de richting van de trainer te wijzen, dat is te gemakkelij­k”, zegt De Witte. “Als je één of twee keer verliest, kun je zeggen dat de coach het moet oplossen, maar nu moeten we met de hele club naar een oplossing zoeken. Het is immers een samenspel van factoren. Tijdens de winter was de situatie anders, toen zat er een transferpe­riode aan te komen en wisten we dat we een aantal ingrepen zouden doen. Nu zitten we op het einde van een mercato en kunnen we niet zoveel meer doen. Dus we zullen de situatie waarschijn­lijk moeten oplossen met andere middelen. Ik ben ervan overtuigd dat we voldoende talent hebben om de situatie om te draaien.”

Het komt er nu op aan dat talent te laten renderen. Daarvoor wordt uitdrukkel­ijk naar coach Hein Vanhaezebr­ouck gekeken. Hij is de best betaalde en meest bejubelde trainer van het land, hij moet zijn spelers weer op één lijn krijgen, mentaal en fysiek weerbaar maken en aan het voetballen brengen. Met een psycholoog als voorzitter en Eva Maenhout als clubpsycho­loge heeft Vanhaezebr­ouck alle knowhow aan boord. Maar de sleutel ligt hij hem. Geen extra straf voor Gigot - Het bondsparke­t vordert geen extra straf voor Samuel Gigot, die in Moeskroen met rood werd weggestuur­d hoewel hij op de bal tackelde. Zelfs wie vindt dat de intensitei­t van de tackle te hoog was, kan niet om de vaststelli­ng heen dat het oordeel streng was. In januari klaagde Vanhaezebr­ouck er al over dat AA Gent vier rode kaarten had gekregen waarbij telkens de uitsluitin­g voldoende was. “Dat zegt toch iets?”, zei hij toen.

 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Pas 4,5 uur na hun aankomst trokken de Gent-spelers naar het oefenveld.
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Pas 4,5 uur na hun aankomst trokken de Gent-spelers naar het oefenveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium