Het Belang van Limburg

ALS IN ZIJN BESTE TOURDAGEN

Sky domineert, Froome schittert en pakt nu al leiderstru­i in Vuelta

- Wim VOS

Déjà vu. De Vuelta is amper bezig en Chris Froome staat al op kop. De zege in de eerste bergrit ging dan wel naar Nibali, de Brit domineerde alles en iedereen. Met alle gekende ingrediënt­en: zelf indrukwekk­end bergop, een overweldig­ende ploeg én meteen de leiderstru­i om het lijf. Helemaal naar het beeld van zijn beste Tourdagen. Gelukkig voor alle anderen eindigde de rit in de vallei. Zo niet was de schade nog veel groter geweest. Nu kregen protagonis­ten à la Nibali, Aru en Bardet in de laatste zeven kilometers bergaf nog de kans om terug te keren op Chris Froome. Het leverde Nibali zelfs nog de ritzege op. Maar hoe fraai ook, dé conclusie van de dag was dan al lang gemaakt. En die betrof maar één renner: Chris Froome, en hoe indrukwekk­end hij deze Vuelta gestart is.

Het lijkt haast de Tour. Er was al die secondenwi­nst in de ploegentij­drit zaterdag. Nog zo’n strategie die we kennen uit Froomes successen in Frankrijk. Herinner u de proloog in Düsseldorf ruim een maand geleden. Ook toen slaagde de Brit er in om de verzamelde concurrent­ie al op dag één tijdverlie­s aan te smeren en voor zichzelf heel vroeg in de Ronde een kleine maar comfortabe­le bonus te creëren. Precies wat hij zaterdag in Nîmes deed. Vraag Bardet maar: de Fransman stond zaterdagav­ond al op 37 seconden.

Demonstrat­ie

Maar vooral gisteren haalde Froome zijn oerdegelij­ke Tourrecept boven. Vooreerst met de

Chris FROOME ploeg. De kopman van Sky had het vooraf aangekondi­gd: nooit is zijn ploeg met een beter team naar de Vuelta afgezakt. Dat vroeg duidelijk om een demonstrat­ie. Op de lange col de la Rabasse leidde Sky al met een verschroei­end tempo de achtervolg­ing op een kansloze vroege vlucht. Maar vooral de versnellin­g waarmee de Britse ploeg in de eerste kilometers van de slotklim heel het pak uit mekaar ranselde, was bepaald imposant. Eerst de onvermoeib­are Moscon - is er iets wat die man niet kan? nadien Nieve: net als in juli was het al Sky wat de klok sloeg. “Fantastisc­h zoals the guys gewerkt hebben”, sprak Froome, en voor één keer was dat meer dan een boutade. De sterkste ploeg in deze Vuelta is nu al gekend.

Maar bovenal was er de demonstrat­ie van Froome zelf. En alweer herkennen we het uit de Tour. Hoe Froome ook daar altijd al in de allereerst­e bergrit probeert toe te slaan . Dit jaar leverde het hem op Planches des Belles Filles het geel op. In 2016 leidde het hem na een spectacula­ire afdaling van de Peyresourd­e naar geel en ritwinst. In 2015 zette hij de Tour naar zijn hand op weg naar La Pierre Saint-Martin. Imponeren op de eerste cols, in deze Vuelta deed Froome het met een splijtende demarrage in de slotkilome­ters van de Alto de la Comella. Slechts één renner die hem daarbij kon volgen, Esteban Chaves. Alle anderen, Nibali incluis, hadden niet het minste antwoord op de versnellin­g. Zelfs al konden ze in de afdaling nog terugkeren, de mentale tik zal er niet minder om geweest zijn.

Frisse Froome

Resultaat van dit alles: Yves Lampaert kan de rest van zijn leven zeggen dat hij door Chris Froome uit de leiderstru­i in de Vuelta is gereden. Nu al staat de Brit aan kop. Met een kleine marge in tijd. Slechts twee seconden die de Brit nota bene dankt aan een sluw manoeuvre bij de tussenspur­t. Want, zoals hij zelf zei: “Ik heb de Vuelta

Ik heb de Vuelta al een keer verloren met dertien seconden, nu ga ik vechten voor elke seconde

al een keer verloren met dertien seconden (in 2011, nvdr.). Ik ga vechten voor elke seconde.”

Maar niet die seconden zullen in in aankomstpl­aats Andorra voor Froome het belangrijk­st geweest zijn, wel het beeld dat hij bij zijn tegenstand­ers achterliet. Mochten Nibali en co gehoopt hebben op een vermoeide, weinig frisse Brit te stoten in de Vuelta, helaas. Dit is de beste Froome-versie. De Tourversie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium