Het Belang van Limburg

Nederland nog eens afgestraft

Red Lions plaatsen zich op indrukwekk­ende wijze voor halve finales

- Van onze verslaggev­er Marc VERMEIREN in Amsterdam

De Red Lions counterden zich gisteren met 0-5 op indrukwekk­ende wijze voorbij Nederland naar een plaats in de halve finales van het EK. Na het olympisch zilver van vorig jaar en de demonstrat­ie in de World League van vorige maand is er na deze EK-uithaal slechts één conclusie meer mogelijk: op een hockeyveld moet België anno

2017 niemand meer vrezen. Sinds Rio 2016 had deze derby een bijkomende lading gekregen, bovenop de eer der Lage Landen en de kwalificat­ie voor de volgende ronde. Drijvend op hun EKsucces van 2015 hadden de Nederlands­e mannen hun zinnen gezet op de olympische titel. Met kenmerkend zelfvertro­uwen had niemand boven de grote rivieren er rekening mee gehouden dat het kleine broertje uit het zuiden de struikelst­een zou worden. Oranje en zijn aanhang in het eivolle Wagenersta­dion snakten dus naar weerwraak, maar België opende scherp en zelfverzek­erd. Dockier sloeg overlangs in de hoek toe: 0-1. De thuisploeg verhoogde de druk, maar de superieure doelman Vanasch weerde alles, een half dozijn penaltycor­ners incluis.

Forfait

De 7-1-overrompel­ing van Nederland in de openingsma­tch tegen Spanje was een fors statement geweest, maar dit België biedt veel meer tegenstand dan de Iberiërs. Een hoog rendement halen uit de kansen: net als in Rio maakte Oranje kennis met de Belgische specialite­it. Opnieuw haalde Dockier verwoesten­d uit: 0-2. Even later vluchtte Briels weg op een hoge bal van Boon: 0-3. De thuisploeg wist niet wat haar overkwam. Plots werd het - vrij naar Ramses Shaffy - heel stil in Amsterdam. Was Rio 2016 een momentopna­me, ingegeven door één Nederlands­e uitschuive­r en één Belgische uitschiete­r? Of kunnen deze Red Lions zich werkelijk meten hun noordelijk­e collega’s? Het antwoord was duidelijke­r dan verwacht. Ook in de tweede helft bleef het team van Shane McLeod zijn opponent de daver op het lijf jagen. Luypaert en Boon zetten warempel forfaitcij­fers op het bord.

Onder meer omdat Nederland alle tien zijn strafcorne­rs miste en de Belgische doelman Vanasch mirakel na mirakel verrichtte, was dat niet helemaal een correcte weergave van het spelbeeld, maar deze tik kwam toch snoeihard aan bij de thuisploeg. Zo win je de verloren eer van Rio natuurlijk nooit terug. Drie jaar geleden kreeg Nederland in de WK-finale van Australië 1-6 om de oren. Deze afstraffin­g volgt net daarachter op de zwarte lijst van thuisneder­lagen.

Applaus

Voor België, dat onder applaus van het sportieve thuispubli­ek een ereronde kreeg, ligt de halve finale sinds gisteren op het droge en ook groepswins­t kan het tricolore team amper ontsnappen. Nederland zal zich ook wel voorbij het zwakke Oostenrijk naar de halve finales werken. Wie weet zien ze mekaar dus zondag terug, in de strijd voor EK-goud.

MANNEN

Groep A: 2de speeldag: Spanje - Oostenrijk 2-1; België - Nederland 5-0. Stand: 1. België 6; 2. Nederland 3; 3. Oostenrijk 1; 4. Spanje 1.. Groep B: 1ste speeldag: Ierland - Polen 7-1; Engeland - Duitsland 3-4. Stand: 1. Ierland 4; 2. Duitsland 4; 3. Engeland 3; 4. Polen 0.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium