Het Belang van Limburg

“Klaar om te stunten”

Bondscoach Gert Vande Broek wil met zijn Tigers WK-droom vervullen

- Lars AUSSEMS

De Yellow Tigers staan voor een cruciale week. In een stevige poule met Nederland, Bulgarije, Slovenië, Tsjechië en Griekenlan­d moet België één van de twee WK-tickets zien te grijpen. “We kunnen het niet onder stoelen of banken steken. De Tigers willen er volgend jaar absoluut bij zijn in Japan. De eerste wedstrijd vandaag tegen Tsjechië moet meteen kost wat kost gewonnen worden”, aldus bondscoach en bezieler Gert Vande Broek. De Yellow Tigers stonden in 2014 na 36 jaar afwezighei­d nog eens op een WK, toen in het Italiaanse Bari. Datzelfde jaar speelde de gouden generatie van weleer de finale van het prestigieu­ze World Grand Prix-tornooi. De volgende jaren verliepen echter iets stroever voor de Tigers, maar anno 2017 steken de Belgische dames hun neus weer aan het venster op topniveau. Deze week willen ze zich plaatsen voor het wereldkamp­ioenschap van 2018 in het Japanse Tokio. Bondscoach Gert Vande Broek zakt met vertrouwen af naar Rotterdam voor de cruciale WK-kwalificat­ieweek. “Al weten we dat het een zware opdracht wordt om één van de twee WKtickets te bemachtige­n. Nederland is torenhoog favoriet en is normaal een ploeg die op het WK mee moet doen voor goud. Met Tsjechië en Bulgarije liggen we in balans. Slovenië en Griekenlan­d zijn dan weer op papier te pakken. Dat het erom zal spannen, is duidelijk.”

Vorige maand namen de Tigers, weliswaar niet in hun sterkste formatie, deel aan de World Grand Prix, een toptornooi waar de beste twaalf landen van de wereld het tegen elkaar opnemen. Negen wedstrijde­n speelden de Tigers, negen maal werd er verloren. “En toch kenden we een goede voorbereid­ing. Vergeet niet dat we niet voltallig waren en tegen de top van de wereld speelden. De WGP was een enorm leerrijke ervaring voor ons. We toonden keer op keer mentale weerbaarhe­id. We bleven enthousias­t terugvecht­en en maakten het elk land in elke set moeilijk. Als groep én speltechni­sch zijn we veel sterker uit dat tornooi gekomen”, aldus bondscoach Vande Broek.

Mes op de keel

Deze week wil hij met zijn Tigers verzilvere­n waar ze de afgelopen jaren keihard voor werkten. “We hebben toch wel wat speelsters die rond de 25 jaar schommelen. Binnen vier jaar zijn ze tegen de 30. Ook zij willen kost wat kost een WK-deelname op hun palmares bijschrijv­en. Ik denk bijvoorbee­ld aan Freya Aelbrecht, die het vorige WK nipt miste door een blessure. Ik zal mijn speelsters niet op scherp hoeven te zetten. Ze zijn hypergemot­iveerd. We zijn zondagavon­d enkel tevreden als we naar dat WK gaan.

Eerste horde die daarvoor genomen moet worden is Tsjechië, vandaag de tegenstand­er. “Meteen een match met het mes op de keel. Winnen is een absolute must.”

X

 ?? FOTO BELGA ?? Gert Vande Broek tussen zijn Tigers.
FOTO BELGA Gert Vande Broek tussen zijn Tigers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium