Het Belang van Limburg

Buren Vlinderstr­aat ruziën over voetballen­de kinderen

- Dirk JACOBS

Het speelplein­tje tussen de appartemen­tsblokken in de Hasseltse Vlinderstr­aat zorgt voor hoog oplopende burenruzie­s. Voor sommige buren maken de kinderen te veel kabaal, terwijl anderen niet liever zien dan spelende kinderen op het grasveld. Hoewel de syndicus en de stad dachten dat de onvrede een beetje was bekoeld, overwegen de voorstande­rs van het spelen naar de vrederecht­er te stappen. Intussen zet de buurtwerke­r alle zeilen bij om de burenruzie te bedaren. “Als de kinderen buiten spelen is het ambras”, zegt één van de betrokken ouders, die anoniem willen blijven om het overleg een kans te geven. “Zeker als ze gaan voetballen met wat andere kinderen - iets wat toch moet kunnen op een grasveld - is het ‘bagarre’. Ze krijgen voortduren­d opmerkinge­n naar het hoofd geslingerd dat ze moeten stoppen met hun lawaai. Maar eerlijk, als kinderen spelen, hoort daar wat geluid bij. Toch? De conflicten lopen sinds dit voorjaar steeds vaker uit de hand. In die mate zelfs dat de syndicus van de appartemen­ten al is tussengeko­men en daarna ook de stad nog eens.”

“Ik dacht eerlijk gezegd dat het probleem van de baan was”, valt syndicus Ferdy Jackers uit de lucht. “Het was aanvankeli­jk niet meteen duidelijk wie nu de regels op dat grasveld bepaalde. Dat ligt immers op de ondergrond­se parkeergar­age van de blokken. Wij vreesden dat, wanneer men daar voetbaldoe­len zou gaan verankeren, men gaten zou gaan maken in de garage waardoor er waterprobl­emen zouden opduiken. Intussen is duidelijk dat de stad eigenaar is van de grond, en zij hebben laten weten dat ze in het najaar bijkomende teelaarde zullen aanvoeren. Maar tegen voetballen­de kinderen op zich heeft nooit iemand een klacht geuit. Wel toen er ’s avonds steeds vaker heuse wedstrijdj­es georganise­erd werden, waardoor sommige buren hun avondrust verstoord zagen.”

De kinderen krijgen voortduren­d opmerkinge­n naar het hoofd geslingerd dat ze moeten stoppen met hun lawaai

Kapermolen­park

“Dit is openbaar domein en daar mag iedereen spelen”, zegt ook schepen Valerie Del Re (sp.a). “Tenminste zolang de jongeren de orde niet verstoren. We kunnen bovendien als stadsbestu­ur

Anonieme mama moeilijk opleggen dat kinderen moeten zakdoek leggen als ze liever voetballen. Alleen hebben we beleefd gevraagd of ze, als ze echt met heel veel zijn, willen gaan voetballen in het Kapermolen­park, dat zich daar perfect toe leent en waar ze niemand storen. Maar als ze in de Vlinderstr­aat met een aantal jongeren willen voetballen, dan voetballen ze.” Bij de mensen die misnoegd zijn over de spelende jeugd, konden we geen reactie sprokkelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium