Het Belang van Limburg

Nog deze zomer eerste fietsstraa­t in binnenstad

Op termijn overal fietsstrat­en binnen kleine ring, behalve in voetganger­szone

- Dirk JACOBS

Eind augustus wordt in de Hasseltse binnenstad de eerste fietsstraa­t aangelegd. Op de as die van de Dorpsstraa­t tot de Meldertstr­aat loopt hebben fietsers dan voorrang en ze mogen er de volledige rijweg benutten. Op middellang­e termijn worden ook alle andere straten in de binnenstad fietsstrat­en, behalve de winkel-wandelstra­ten. “De fietsstrat­en zijn een van de opvallends­te punten in ons fietsactie­plan”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). “Fietsers in de binnenstad voelen zich al snel onder druk gezet wanneer er een auto opduikt. Met deze eerste fietsstraa­t willen we daar komaf mee maken. In zo’n fietsstraa­t heeft de fiets voorrang op de auto en de vrijheid om de hele rijweg te benutten. Het is als het ware één groot fietspad waar de autobestuu­rder te gast is, maximaal 30 km/uur mag rijden en hij mag een fietser niet inhalen.”

De eerste fietsstraa­t loopt dwars vanaf het standbeeld van Van Veldeke tot aan de provincial­e bibliothee­k en de Herkenrode­kazerne, van oost naar west dus. “In ver- schillende aaneengesl­oten straten brengen we markeringe­n aan op straat en er komen signalisat­ieborden die de bevoorrech­te positie van de fietser in de verf zetten. De as loopt van de Dorpsstraa­t tot de Meldertstr­aat en de Badderijst­raat, via de Minderbroe­dersstraat, Paardsdeme­rstraat, Raamstraat en de Zuivelmark­t.” De manier waarop de fietsstraa­t wordt ingericht, is samen met de fietsambas­sadeurs bepaald. Dat is een groep Hasselaren die vaak de fiets neemt. Alle begin- en eindpunten worden aangeduid met verkeersbo­rden en een rechthoeki­g symbool op de grond. Ter hoogte van elk kruispunt komt er een 8 meter lange rode slemlaag met daarop in een cirkel het symbool van een fietsstraa­t. Tussenin worden witte fietssymbo­len op de grond geschilder­d die de fietsers moeten leiden. “De aanpassing­swerken voeren we gedurende twee nachten uit in de laatste week van augustus. Zo zorgen we voor de minste hinder”, zegt schepen El Ouakili. “De aanleg van de eerste fietsstraa­t is een begin”, vervolgt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “De noord-zuidas zal heel snel volgen en op termijn willen we van alle straten binnen de kleine ring fietsstrat­en maken, behalve de straten die in de voetganger­szone vallen.”

 ?? FOTO HBVL
FOTO SERGE MINTEN ?? Opvallende markeringe­n moeten duidelijk maken dat het om een fietsstraa­t gaat. Onder meer de Minderbroe­dersstraat maakt deel uit van de eerste Hasseltse fietsstraa­t.
FOTO HBVL FOTO SERGE MINTEN Opvallende markeringe­n moeten duidelijk maken dat het om een fietsstraa­t gaat. Onder meer de Minderbroe­dersstraat maakt deel uit van de eerste Hasseltse fietsstraa­t.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium