Het Belang van Limburg

BRECEL STUNT “Nog maar het begin”

- Marnik GEUKENS

165.000 euro, vijftiende op de wereldrang­lijst, zekere deelname aan de Grand Prix, het Players Championsh­ip én het Champion of Championst­ornooi plus een hele dikke kans op zijn eerste Masters: de inzet van de finale van gisteren was enorm. Dat besefte Luca Brecel maar al te goed en dat zag je ook aan het niveau van de finale. Het geeft zijn prestatie alleen maar meer allure, de rust en zelfzekerh­eid die hij in ‘moneytime’ uitstraald­e, was fenomenaal. “Ik ben nog nooit zo nerveus geweest als in deze finale”, geeft Brecel toe. Hij belt ons even op tijdens het grote diner na afloop, waar hij samen met Shaun Murphy aan de eretafel heeft plaatsgeno­men. Vooraleer het bier warm wordt en de noedels koud, draait hij de film terug. “Normaal kan ik het belang van een wedstrijd goed van me afzetten aan tafel, nu niet. Maar op de beslissend­e momenten, stond ik er wel.”

Behalve in het laatste frame van de eerste sessie. Je liet de 6-3 uit handen glippen.

Brecel: “Daar was ik echt slecht van. Gelukkig kon ik een uurtje uitblazen op mijn hotelkamer. Ik heb iets kleins gegeten en vervolgens een dvd van Alex Agnew opgezet. (Lacht) Hij heeft me er opnieuw bovenop geholpen. Ik ben in mijn lach geschoten en dat laatste frame was vergeten. Ik luisterde ook nog naar Drake, Johnny Cash en de soundtrack van ‘Braveheart’. Daarna was ik weer klaar voor de strijd.”

Moedig was je telkens op de beslissend­e momenten.

“Ik ben altijd positief gebleven, ook al was het een lastige match. De omstandigh­eden waren echt moeilijk, Shaun en ik hadden het er net nog over. De tafel speelde ‘zwaar’ en ik heb nooit ballen in kleinere pockets moeten potten. Zijn laatste rode, die blijft liggen bij 7-5, valt op elke andere tafel. Maar het heeft allemaal geen belang, in een finale draait het om winnen.”

Wat betekent deze zege voor je?

“Ik heb hier zo vaak van gedroomd dat ik nog twijfel of het wel echt gebeurd is. Ik ben er best fier op dat ik de eerste Europeaan van het vasteland ben, die een rankingtor­nooi wint. Hopelijk geeft dit ook voor het snooker in België een boost en

 ??  ??
 ?? FOTO TAI CHENGZHE ?? Vrolijk naast elkaar voor de wedstrijd: Murphy en Brecel.
FOTO TAI CHENGZHE Vrolijk naast elkaar voor de wedstrijd: Murphy en Brecel.
 ?? FOTO TAI CHENGZHE ?? Luca BRECEL
FOTO TAI CHENGZHE Luca BRECEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium