Het Belang van Limburg

CO2-uitstoot daalt in Limburg amper 1 procent in 5 jaar

Thuis stoten we minder broeikasga­ssen uit maar in het verkeer méér

- Guy THUWIS

Het streefdoel van de Vlaamse gemeenten om tegen 2020 20 procent minder broeikasga­ssen uit te stoten, blijkt een onhaalbare kaart. Halfweg de termijn is de CO2-uitstoot in de Limburgse gemeenten met amper één procent gedaald. De rest van Vlaanderen doet het nog slechter. Uit de meest recente cijfers die de Vlaamse overheid zopas heeft gepublicee­rd, blijkt dat de Limburgse gemeenten in 2015 samen 4,5 miljoen ton CO2 uitstootte­n. Dat is 5,23 ton per inwoner, in Vlaanderen is het zelfs 5,48 ton per kop. De cijfers slaan alleen op sectoren waar de gemeenten zelf enige invloed op hebben. De grote industrie, lucht- en scheepvaar­t en ingevoerde consumptie­goederen zitten niet in de cijfers. Limburgse gezinnen stoten voor hun verwarming en elektricit­eit nu 10 procent minder CO2 uit. De grote boosdoener is echter het verkeer dat 6 procent méér CO2 uitstoot. “Het is hoog tijd voor dwingende en moedige beleidsmaa­tregelen om het autoverkee­r in te perken”, zegt gedeputeer­de van Milieu Ludwig Vandenhove (sp.a).

Slecht nieuws van het klimaatfro­nt. In de Limburgse gemeenten is de uitstoot van CO2, de grote boosdoener in de opwarming van de aarde, met amper 1,05 procent gedaald. Een daling jawel, maar lang niet voldoende om tegen 2020 te komen tot een verminderi­ng van twintig procent. Vlaanderen in zijn geheel doet het nog iets slechter.

Opmerkelij­k is wel dat de Limburgse gezinnen er de voorbije vijf jaar in geslaagd zijn hun CO2-uitstoot met 10 procent naar beneden te halen.

De grote slokop in de broeikasga­ssen is en blijft het verkeer. Let wel: in deze gemeenteli­jke berekening­en zijn de grote CO2-producente­n in de zware industrie niet inbegrepen.

De 44 gemeenten die in september deelnemen aan de Limburgse klimaattop, hebben dus stof genoeg voor discussie, al is hun bevoegdhei­d inzake klimaatbel­eid helaas beperkt. Gedeputeer­de van Milieu Ludwig Vandenhove geeft in deze krant al een eerste voorzet. Vandenhove, die de ernst van de strijd tegen de opwarming van de aarde inziet, vreest dat de beperking van de opwarming tot twee graden niet meer haalbaar is en dat we ons schrap moeten zetten om ons aan te passen aan dat nieuwe klimaat. Hij pleit ook voor dwingende maatregele­n op federaal niveau, zoals het terugdring­en van het verkeer. Helaas rijden we steeds meer kilometers met steeds meer, weliswaar zuinigere, auto’s. Oproepen om die auto iets vaker te laten staan en in te ruilen voor de fiets of openbaar vervoer, volstaan in die context niet meer.

Nog even voor wie niet mee is: als we de stijging van de gemiddelde temperatuu­r niet tot twee graden beperken, dan gaan we in de niet zo verre toekomst ten onder aan milieuramp­en. Hittegolve­n, zoals deze zomer de gesel van Lucifer in Zuid-Europa. Een dramatisch­e stijging van de zeespiegel, en overstromi­ngen. En gigantisch­e migratiego­lven van klimaatvlu­chtelingen uit de meest getroffen landen.

België en Vlaanderen lijken niet wakker te liggen van het klimaat, want de ‘sense of urgency’ ontbreekt. Tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasga­ssen in dit land met 35 procent dalen. Voor de hele Europese Unie gaat het om min 40 procent. Bij ongewijzig­d beleid zullen we aan een daling van amper 13 procent komen. Politici, die een horizon van vier jaar tot de volgende verkiezing hebben, kunnen moeilijk scoren met de strijd tegen de klimaatver­andering. Of zoals Bruno Tobback, tien jaar geleden federaal Milieumini­ster, het al zei: “Ik weet hoe ik de milieuprob­lemen moet oplossen, maar niet hoe ik nadien nog verkozen raak.”

België en Vlaanderen lijken niet wakker te liggen van het klimaat, want de ‘sense of urgency’ ontbreekt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium