Het Belang van Limburg

Man doodde ACV-bediende omdat vakbond niet genoeg hielp

Man die ACV-bediende doodschoot kon zijn ontslag niet verkroppen

- Raf VANMECHELE­N/Alain TRAPPENIER­S/Tim LESCRAUWAE­T/Dirk COOSEMANS

Alles wijst erop dat Sebastian H. (36) uit Werchter ACV-bediende Sara Van Passel (38) willekeuri­g vermoordde. Uit blinde wraak, omdat hij vond dat de vakbond hem niet genoeg hielp na zijn ontslag. “Dit is dramatisch”, zegt de geviseerde ex-werkgever, die vreesde dat H. hem “ook zou komen vermoorden”. Loketbedie­nde Sara Van Passel van het ACV in Diest was een willekeuri­g slachtoffe­r van een man bij wie de stoppen doorgeslag­en waren. De Pool Sebastian H. stapte maandag het kantoortje binnen en nam een ticket. Toen hij aan de beurt was, schoot hij tweemaal op de mama van een zoontje van tien. Hij richtte zijn wapen op haar collega, maar draaide zich gewoon om en riep in het Engels: “De klus is geklaard.” Daarna sloeg hij op de vlucht.

Alles wijst erop dat de moord een willekeuri­ge wraakoefen­ing was omdat H. vond dat de vakbond hem niet genoeg hielp in de “strijd” tegen zijn ex-werkgever. “Ik heb Sebastian een jaar geleden ontslagen, voor de derde keer al, na alles samen tien jaar dienst”, zegt de man, een zelfstandi­ge aannemer uit de streek rond Diest. “Sebastian was een goede stielman maar vooral een dronkaard, hij nam drugs en vervalste zijn werkfiches. Als hij toch kwam werken, voerde hij geen moer uit en hij stuurde bovendien nog de sociale inspectie op me af. Zijn leugens hebben me opgezadeld met een gigantisch­e boete. Ik was bijna failliet.”

Bedreiging­en

Uiteindeli­jk was de maat vol voor zijn baas, H. werd ontslagen. “Hij is dan naar de vakbond getrokken. Ik heb het ACV nog gewaarschu­wd dat de man hen blaasjes wijsmaakte. Er kwam een proces van, dat ik in eerste aanleg won. Met steun van de vakbond is hij in beroep gegaan. Dat arrest is nog hangende.” “Wat er nu gebeurd is, is een absoluut drama. Hij heeft die vrouw, die niks met die hele zaak te maken had, doodgescho­ten. Mijn andere gasten kennen dat meisje goed. Ze is de vriendelij­kste en meest behulpzame van het hele bureau, zeggen ze. Dit is vreselijk, voor haar familie en haar zoontje.”

“Ik wist dat Sebastian iets van plan was. Twee jaar lang heb ik met angst rondgelope­n omdat hij me meermaals bedreigd had. ‘Ik kom u kapotmaken’, riep hij dan. Ik heb de politie verschille­nde keren gebeld als hij weer agressief of stomdronke­n was. Slechts één keer hebben die een pv opgesteld. Maar er is niks mee gebeurd. Dit kon ook niemand voorspelle­n.”

Van kastje naar de muur

Na de moord vluchtte Sebastian H. op zijn Suzuki-motor naar huis. Zijn stiefvader is met hem naar de politie gegaan waar hij zich aangegeven heeft. “Hij heeft de feiten bekend”, klinkt het bij het parket in Leuven. Maar volgens het gerecht heeft de verdachte nog niets gelost over zijn motief.

Bij Sebastian thuis in Bekkevoort heeft de politie de betwiste werkfiches in beslag genomen, bevestigt zijn huisbaas Ivan Willems. De man kan nog altijd niet vatten wat er gebeurd is. “Ik had zelf nooit klachten over hem, maar het klopt dat Sebastian overhoop lag met die aannemer”, zegt hij. “Hij toonde me steeds dat zijn paperassen niet in orde waren. Hij voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd. Hij kreeg nergens verhaal, vertelde hij. Ook niet bij het ACV. Hij voelde zich tekortgeda­an. Dat hij daarvoor iemand van het leven moet beroven, is vreselijk en op geen enkele manier goed te praten.”

Het ACV verkoos gisteren niet te reageren op de getuigenis­sen van de werkgever en de huisbaas.

Sebastian voelde zich tekortgeda­an. Het is vreselijk dat hij daarvoor iemand van het leven moet beroven

Ivan WILLEMS Huisbaas dader

 ?? Foto KH ?? Aan het kantoor in Diest werden bloemen neergelegd.
Foto KH Aan het kantoor in Diest werden bloemen neergelegd.
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Sara Van Passel, mama van een zoontje van tien, werd maandag in het centrum van Diest vermoord.
FOTO TOM PALMAERS Sara Van Passel, mama van een zoontje van tien, werd maandag in het centrum van Diest vermoord.
 ?? FOTO KH ?? Aan het ACV-kantoor werden bloemen neergelegd voor Sara.
FOTO KH Aan het ACV-kantoor werden bloemen neergelegd voor Sara.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium