Het Belang van Limburg

Kindermans klaagt burgemeest­er Dumont aan voor machtsmisb­ruik

Oud-burgemeest­er klaagt burgemeest­er aan voor machtsmisb­ruik

- Jan BEX

Burgemeest­er Henri Dumont van Heers wordt voor machtsmisb­ruik aangeklaag­d door zijn voorganger Gerald Kindermans (CD&V). Die heeft een klacht ingediend bij de procureur des Konings. Dumont zou meermaals mensen van Heers bedreigd hebben omdat ze juridisch advies hadden gevraagd bij Kindermans die ook advocaat is. Een Heers echtpaar bevestigt: “Vlak na de huwelijksc­eremonie van onze zoon in het gemeentehu­is, met daarbij familie en getuigen, dreigde de burgemeest­er ermee dat onze vergunning niet in orde zou komen omdat Kindermans onze advocaat is.”

Tegen burgemeest­er Henri Dumont van Heers loopt bij de procureur des Konings een strafklach­t voor machtsmisb­ruik. De klacht komt van oud-burgemeest­er Gerald Kindermans. Dumont zou bij een huwelijksc­eremonie gedreigd hebben dat een stedenbouw­kundige vergunning niet in orde zou komen. Reden: de ouders van de bruidegom hadden Kindermans geraadplee­gd als advocaat. “Het loopt de spuigaten uit. Ik kan niet anders dan een klacht indienen. Het gaat me niet zozeer om het feit dat dit broodroof is. Het gaat me er vooral om dat de mensen van Heers vrij moeten kunnen kiezen wie ze als advocaat willen. Een gemeentebe­stuur heeft niet te bepalen naar welke advocaat, dokter of kapper iemand gaat.”

Dat zegt Gerald Kindermans (60). Van 1993 tot

2012 was Kindermans burgemeest­er van de Zuid-Limburgse gemeente. Sinds

2013 zit de oudparleme­ntair in de oppositie met de CD&V. Heers wordt nu bestuurd door lijst DUMONT, Open Vld en N-VA. Samen hebben die 13 op 19 zitjes. Al is het een publiek geheim dat het in de meerderhei­d niet meer botert tussen enerzijds DUMONT-Open Vld en anderzijds N-VA. “Dit is geen alleenstaa­nd feit in Heers”, zegt Kindermans ook. “Ik heb weet van minstens drie soortgelij­ke gevallen waarbij de burgemeest­er moeilijk doet omdat mensen van Heers op mij een beroep doen als advocaat. Maar niet iedereen durft dat bevestigen op papier. In mijn schrijven aan de procureur verklaar ik dan ook dat ik nog andere dossiers kan aanhalen als ik ondervraag­d word.”

“Gechoqueer­d”

Anders dan “in die andere dossiers” bevestigen de ouders van de bruidegom, het Heerse echtpaar Brams-Lemmens, dat burgemeest­er Dumont op zaterdag 12 augustus vlak na de huwelijksc­eremonie van hun zoon, in aanwezighe­id van familie en getuigen, moeilijk deed over het feit dat ze in een stedenbouw­kundige procedure beroep hadden gedaan op Gerald Kindermans. Op papier nog wel: “Ik zou me willen houden bij de verklaring die we op papier hebben gezet. Die willen we zo nodig ook onder ede bevestigen. Daarin staat wat er gebeurd is”, zegt Margot Lemmens, moeder van de bruidegom. “Maar we waren inderdaad gechoqueer­d. Bij het einde van de plechtighe­id viel hij ons publiekeli­jk aan. Bij ons stonden het bruidskopp­el, talrijke getuigen en familieled­en. Hij nam het ons kwalijk dat wij daags voordien op bezoek waren geweest in het kantoor van meneer Kindermans. Hij stelde dat we naar een Gerald KINDERMANS

Advocaat

Ouders bruidegom ander kantoor, dat van Monard in Hasselt, hadden moeten gaan. Maar waarom een Hasselts kantoor als in de eigen gemeente een specialist inzake Ruimtelijk­e Ordening woont?”

“Toen we uitlegden dat we in onze zaak de procedure van het vermoeden van vergunning wilden inroepen, stelde Dumont uitdrukkel­ijk dat hij daarmee nooit akkoord zou gaan omdat we Kindermans geraadplee­gd hadden. En dat de stedenbouw­kundige ambtenaar van de gemeente niet moest proberen daarop in te gaan want dat het gemeentehu­is anders te klein zou zijn. Hij was bijzonder boos. Hij dreigde dat we nooit enige vergunning zouden krijgen omdat we de raad hadden ingewonnen van Kindermans. Wij vinden dit een ernstige vorm van machtsmisb­ruik. Bovendien nemen we het de burgemeest­er kwalijk dat hij een voor ons prachtige dag, in het bijzijn van familie en schoonfami­lie van onze zoon, voor een deel verknoeid heeft.”

Apart

“Larie”, reageert burgemeest­er Henri Dumont. “Ten eerste heb ik de mensen Henri DUMONT Burgemeest­er in kwestie apart genomen en dat was buiten de trouwzaal. Dat kan onze dienstdoen­de gemeentese­cretaris bevestigen. Twee: ik heb ook niet gezegd dat ze naar advocatenk­antoor Monard moesten gaan. Dat hebben ze zelf gezegd. Ik heb wel gezegd: Gaat Kindermans dat nu oplossen voor jullie? Ik kan in deze kwestie toch niets boven de wet doen. Als de stedenbouw­kundige ambtenaar zo oordeelt, dan moeten we ons daarbij neerleggen. Natuurlijk mogen mensen de advocaat nemen die ze willen. Er zijn er vier-vijf in Heers. Ach, dit is de zoveelste klacht van Kindermans tegen mij. Hij probeert me te zoeken. Hij heeft de verkiezing­en van vijf jaar geleden nog altijd niet verteerd en wil me in een slecht daglicht stellen. Meer is er niet aan de hand.”

Tot slot: Dumont (70) zou in 2018 niet meer de lijst DUMONT trekken in Heers. Kindermans wil ook niet meer de CD&V-lijst trekken. “Wel ondersteun­en. Het is tijd dat Heers opnieuw bestuurd wordt door bekwame en jonge mensen.”

Wij vinden dit een ernstige vorm van machtsmisb­ruik. Bovendien nemen we het de burgemeest­er kwalijk dat hij een voor ons prachtige dag voor een deel verknoeid heeft Ik kan niet anders dan een klacht indienen. De mensen van Heers moeten vrij kunnen kiezen wie ze als advocaat willen Ach, dit is de zoveelste klacht van Kindermans tegen mij. Hij wil me in een slecht daglicht stellen

 ?? FOTO VRS ??
FOTO VRS
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium