Het Belang van Limburg

STAKING ZAVENTEM

Duizenden passagiers weg zonder bagage

- Chris SNICK/Dieter DE BEUS

Een onverwacht­e staking bij bagageafha­ndelaar Swissport op Zaventem trof gisteren tienduizen­den passagiers. Een aanzienlij­k deel daarvan moest zelfs zonder bagage op reis. “Alleen al bij ons staan er nog 5.000 koffers te wachten om te vertrekken”, zegt Kim Daenen van Brussels Airlines. Ook vandaag zullen er sowieso nog problemen zijn. Een premie en een verlaging van de werkdruk. Dat was de inzet van de staking die om kwart voor zeven ’s morgens startte zonder dat iemand die verwachtte. “Daags voordien was er nog een syndicale delegatie langsgekom­en”, zegt de woordvoerd­er van Swissport die op Zaventem 60 procent van de afhandelin­g doet. “Die repte er met geen woord over. We waren maar wat verrast toen het werk werd neergelegd.”

Hetzelfde verhaal bij de bonden. “Het ging om een spontane actie van het personeel”, zegt Sandra Langenus van ABVV-BTB. “Ingegeven door de hoge werkdruk van de voorbije weken waarbij er vaak niet eens tijd was voor pauze. Het personeel wou daar een premie voor en garantie dat de werkdruk zal verlagen.”

Te lange middagpauz­e

Het duurde tot de avond voor bonden en directie tot een voorakkoor­d kwamen. Intussen stapelden de problemen zich letterlijk op in de luchthaven. “220 vluchten liepen vertraging­en op van gemiddeld een uur en twintig minuten en 36 vluchten werden zelfs geannuleer­d”, zegt Florence Muls van Brussels Airport. Maar de vertraging­en waren voor de passagiers nog het minste van hun zorgen. Dat een groot deel van hen zonder bagage op reis moest of na aankomst urenlang moest wachten op de koffers, zette meer kwaad bloed. Alleen al bij Brussels Airlines stonden gisteravon­d al 5.000 koffers geblokkeer­d. “En die raken niet op één-twee-drie ter plaatse”, zegt Daenen.

“Had de directie van Swissport geen middagpauz­e van zes uur genomen, dan hadden we veel sneller een akkoord bereikt en waren de problemen niet zo groot geweest”, gaf Langenus de directie gisteravon­d een sneer.

Premie van 500 euro

Uiteindeli­jk kwam het wel tot een akkoord waarbij 60 personeels­leden die nu deeltijds werken, voltijds ingezet zullen worden tot eind september. “En als Swissport volgende maand het nieuwe contract met Brussels Airlines binnenhaal­t, dan komt er een eenmalige premie van 500 euro”, zegt Langenus. “Daarnaast is er ook de belofte om volgend jaar te zien voor een nieuwe premie in de cao.” Gisteravon­d trokken de bonden met dat akkoord naar de achterban. “We hopen dat ze het goedkeuren, dan kunnen ze vannacht opnieuw aan de slag.” Al zijn er dan vandaag sowieso nog problemen. “Er zullen zeker nog vluchten vertraging hebben en we vragen mensen toch voor de zekerheid om met handbagage te reizen of in de handbagage wat kledij te voorzien”, aldus Muls.

Bij Brussels Airlines zijn ze tot slot niet te spreken over de imagoschad­e waarvoor “de zoveelste staking” zorgt. “Bij ons zijn er 30.000 passagiers getroffen”, zegt Kim Daenen. “Die mensen zijn boos. En ze wijzen ons aan als de schuldige. We snappen dat, maar wij kunnen er wel niets aan doen.”

“We hebben daar alle begrip voor”, klinkt het bij ABVV-BTB. “We betreuren ook dat het zo moest lopen. Maar het probleem zat duidelijk te diep bij het personeel.”

 ?? Foto ISOPIX ?? De staking trof gisteren tienduizen­den passagiers. Ook vandaag nog worden er vertraging­en verwacht.
Foto ISOPIX De staking trof gisteren tienduizen­den passagiers. Ook vandaag nog worden er vertraging­en verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium