Het Belang van Limburg

Stijging verkeer maakt inspanning­en energiever­bruik Limburgse gezinnen ongedaan

- Guy THUWIS

In vijf jaar tijd is de CO2-uitstoot van alle Limburgse gemeenten samen gedaald van 4.546.013 naar 4.498.302 ton. Dat is een daling met 1,05 procent, bijlange niet voldoende om tegen 2020 de afgesproke­n 20 procent CO2-verminderi­ng te halen. Vlaanderen doet zelfs nog iets slechter. Vooral het verkeer is de boosdoener. “Het is hoog tijd voor dwingende maatregele­n op federaal niveau”, vindt gedeputeer­de van Milieu Ludwig Vandenhove (sp.a). De provincie Limburg organiseer­t op 18 september opnieuw een klimaattop voor de 44 Limburgse gemeenten. Bedoeling is dan ook in te schrijven op de – nog scherpere – ambities van de Europese Unie: 40 procent CO2bespari­ng tegen 2030. “Het volstaat zelfs niet meer om te voorkomen”, zegt Vandenhove. “We zullen het Europees adaptatieb­eleid moeten volgen, met andere woorden ons moeten aanpassen aan de klimaatver­andering.”

Bevolkings­aangroei

Uit de nieuwste cijfers (20112015) die de Vlaamse overheid zopas bekendmaak­te, blijkt dat de burgemeest­ersconvena­nten een onhaalbare kaart dreigen te worden. De cijfers per gemeente komen met anderhalf jaar vertraging, maar halfweg de rit is amper 1 procent van de CO2-uitstoot verminderd. In Limburg zitten alleen Lommel (-20 procent), Tessenderl­o (-12,5 procent), en Maaseik en Heers (-10 procent) op schema.

De toename van de broeikasga­ssen hangt voor een stukje samen met de bevolkings­aangroei en het gestegen verbruik. Als we kijken naar de CO2-uitstoot per inwoner, blijkt Limburg het ietsje beter te doen met een afname van bijna 4 procent. De Limburger stootte in 2015 gemiddeld 5,23 ton CO2 uit, de Vlaming nog iets meer: 5,48 ton.

Verontrust­end

Deze gemeenteli­jke cijfers die gebruikt worden voor de burgemeest­ersconvena­nten, zijn dan nog maar een fractie van de totale CO2-uitstoot. Het gaat namelijk alleen om sectoren waar de gemeenten een impact op hebben. De uitstoot van de zware industrie, die rechtstree­ks onder Europa valt, en de scheepvaar­t en het luchtverke­er zitten er dan ook niet bij. Ook de consumptie­CO2, de uitstoot die gepaard gaat met producten die we invoeren, wordt niet meegereken­d. “Niettemin zijn de cijfers verontrust­end”, vindt gedeputeer­de Vandenhove. “In vergelijki­ng met vroeger zijn de cijfers juister en is het mogelijk om jaarlijks te vergelijke­n. Het is nu duidelijk dat de gezinnen het nog niet zo slecht doen met het energiever­bruik in hun huizen. Maar eens buiten, op de weg, is het hopeloos. Globaal is het niet goed en slagen we er niet in grote stappen te zetten.”

Sectoren

De Limburgse gezinnen hebben hun huishoudel­ijke CO2-uitstoot met 10 procent doen dalen in vijf jaar. Het huishoudel­ijk verbruik is goed voor 1,4 miljoen ton CO2 “De daling komt vooral door de vergroenin­g van verwarming en stroomverb­ruik”, zegt Patrick Boucneau, klimaatdes­kundige bij de provincie. “Ook landbouw (-30 procent), openbare verlichtin­g (-12 procent) en openbaar vervoer (-10 procent) stoten minder CO2 uit. De tertiaire sector (kantoren, ziekenhuiz­en en scholen) stijgt daarentege­n met 17 procent. Maar al deze sectoren zijn maar kleine stukjes van het geheel. Het grote pro-

Dwingende maatregele­n zijn nodig. We moeten bijvoorbee­ld de tweede en derde wagen in een gezin ontmoedige­n Ludwig VANDENHOVE Gedeputeer­de Milieu

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium