Het Belang van Limburg

Bekent: “Wij wilden de Sagrada Familia opblazen”

-

moesten dood en vernieling zaaien in de iconische basiliek van Barcelona.

Maar de ontploffin­g die het huis in Alcanar per ongeluk in de as legde, verplichtt­e de terroriste­n om over te schakelen op een noodplan. Een van de verdachten verklaarde tijdens het verhoor ook dat de voorbereid­ingen van de aanslagen “minder dan twee maanden” hadden geduurd.

Parijs

Houli Chemlal werkt dus mee met de speurders. Chemlal is ook de enige jihadist die de ontploffin­g van het hoofdkwart­ier in Alcanar heeft overleefd. Hij kan dus als enige vertellen wat er daar juist beraamd werd en door wie. De andere drie opgepakte verdachten, Driss Oukabir (28), Mohamed Aallaa (27) en Salh El Karibi (34) blijken minder spraakzaam. De speurders hopen dat Chemlal ook bereid zal zijn de externe contacten van de terreurcel bloot te leggen. En onder meer zal willen vertellen waarom drie leden van de terreurcel enkele dagen voor de aanslag in Barcelona nog in hun Audi A3 geflitst werden in de buurt van Parijs.

Tijdens hun verhoor verklaarde­n de verdachten bovendien dat imam Abdelbaki Es Satty, die overleed bij de ontploffin­g in Alcanar, van plan was om een zelfmoorda­anslag te plegen.

Es Satty verbleef niet alleen tussen januari en maart 2016 in België. De omstreden imam was toen actief in de Youssef-moskee in Diegem, in de Brusselse rand. Ook nadien reisde hij volgens de Vilvoordse burgemeest­er Hans Bonte nog herhaaldel­ijk naar ons land, én naar Frankrijk. “Ik hoor uit verschille­nde bronnen dat Es Satty ook na maart 2016 naar België is gereisd, en naar Frankrijk”, zegt burgemeest­er Bonte. “Er moet zo snel mogelijk achterhaal­d worden waar hij heeft verbleven en met wie hij contact heeft gehad.”

 ?? FOTO AFP ?? De Sagrada Familia in Barcelona.
FOTO AFP De Sagrada Familia in Barcelona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium