Het Belang van Limburg

“Tegen zo’n vreselijk voorval kan je je niet beveiligen”

-

“We hebben jaarlijks 200.000 klantencon­tacten in onze Limburgse kantoren. Vorig jaar zijn er dertig incidenten geweest. Dat zijn er natuurlijk dertig teveel, maar al bij al valt het wel mee met agressieve klanten”, zegt David Van Bellingen, woordvoerd­er van ACV. De bedienden van de regionale afdelingen krijgen allemaal vorming over hoe ze moeten omgaan met agressie. “Want we kunnen natuurlijk niet al onze klanten goed nieuws melden, en soms zorgt dat voor frustratie en agressie”, zegt Van Bellingen. “Maar die vorming is gericht op preventie, niet op zelfverded­iging. We leren onze mensen hoe ze kunnen vermijden dat het tot agressie komt en wat ze moeten doen als het niet meer te vermijden valt. In elk kantoor zit er ook altijd een collega bij en moeilijke gevallen worden telkens gemeld bij de directie. Soms leidt dat ook tot de schrapping van het lid. Er is geen noodknop of gewapend glas. Of dat soort maatregele­n er nu wel moet komen, bestuderen we nu. Maar achter glas gaan zitten is vermoedeli­jk geen optie omdat we het toch zo aangenaam mogelijk willen houden.”

“Je kunt je niet beveiligen tegen zoiets vreselijks”, zegt Vicky Strauven van de CM. “Zelfs bij de banken zitten medewerker­s niet meer achter gewapend glas. We trainen onze medewerker­s wel om slechte boodschapp­en te brengen. Daarnaast zijn onze kantoren zo transparan­t mogelijk zodat iedereen altijd goed ziet wat er gebeurt.”

Bang

Vier jaar geleden werd Karolien Grosemans, voorzitste­r van het OCMW in Herk-de-Stad, belaagd door een klant. Ze werd bespuwd en kreeg een schop waardoor ze de ligamenten van haar knie scheurde. Sindsdien zijn de veiligheid­smaatregel­en er sterk toegenomen. “Ik heb er begrip voor dat mensen met hun rug tegen de muur staan, maar er zijn grenzen. Daarom hebben we sindsdien een agressiepr­otocol opgesteld waarin die grenzen duidelijk zijn omschreven. Onze baliemedew­erkers krijgen ook opleidinge­n rond verbale en fysieke agressie. We hebben een noodnummer geactiveer­d dat een stil alarm in gang zet bij alle diensten en we houden ook regelmatig oefeningen. Daarnaast hebben we onze balie beveiligd met veiligheid­sglas. Dat creëert afstand, maar het incident heeft destijds een aantal mensen bang gemaakt. We geven incidenten ook meteen door aan de politie. Die brengt dan een bezoekje en vaak is dat al genoeg om iemand te kalmeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium