Het Belang van Limburg

“Elke maand vertrekken 200 ritten vanuit Hasselt”

’s Werelds grootste carpoolpla­tform BlaBlaCar breekt door in Limburg

- Ruben STEEGEN

Anderhalf jaar na de lancering van BlaBlaCar België lijkt het grootste carpoolpla­tform ter wereld nu ook in Limburg door te breken. “Vanuit Hasselt vinden er gemiddeld 200 ritten per maand plaats, en dat aantal zal in de toekomst enkel nog stijgen”, voorspelt Audrey Wolfovski van BlaBlaCar Benelux. Sinds gisteren kunnen mobiele gebruikers van Google Maps het carpoolpla­tform zelfs selecteren als vervoersop­tie. Vertrekt u binnenkort met een halflege auto richting uw vakantiebe­stemming? Dan doet u er goed aan uw rit via BlaBlaCar aan te bieden en zo een flink deel van de reiskosten uit te sparen. Tien jaar nadat de website in Frankrijk boven het doopvont werd gehouden, is BlaBlaCar immers uitgegroei­d tot het grootste carpoolpla­tform ter wereld. “We hebben intussen 45 miljoen gebruikers in 22 landen en blijven groeien”, zegt Audrey Wolfovski.

Delen van reiskosten

Sinds april 2016 zijn de website en app ook in België beschikbaa­r. “Na een jaar hadden we de kaap van één miljoen aangeboden ritjes al gerond.” Het geheim van het succes ligt volgens Wolfovski in het gebruiksge­mak én de betrouwbaa­rheid. “Gebruikers maken een online profiel aan, waarna ze lege zitjes in hun wagen kunnen aanbieden of zich opgeven als passagier. Wie een plekje reserveert, betaalt bij aankomst een op voorhand afgesproke­n bedrag, zodat de passagier meedeelt in de reiskosten. BlaBlaCar int op elke rit een commissie, maar in ruil wordt de wagen bijkomend verzekerd. Na afloop kan elke passagier de aanbieder punten geven, zodat onbetrouwb­are chauffeurs er snel uit worden gehaald.”

Bla of BlaBlaBla

Het platform is vooral populair voor langere afstanden, waarbij het delen van brandstof- en tolkosten erg interessan­t is. “Een rit via BlaBlaCar is gemiddeld 75 procent goedkoper dan de trein. En omdat niet iedereen zin heeft in urenlange autogespre­kken met wildvreemd­en, kunnen gebruikers aangeven of ze weinig (Bla), gein middeld (Blabla) of veel (Blablabla) willen praten tijdens de rit.” Hoewel het platform aanvankeli­jk vooral populair was in Franstalig België, lijkt nu ook Limburg overstag te gaan. Elke maand vertrekken er zo’n 200 ritten vanuit de regio Hasselt en dat aantal blijft stijgen. “Sinds de lancering april 2016 zijn er vanuit Limburg al 10.000 plekjes voor carpoolers aangeboden. De populairst­e bestemming­en zijn Parijs en Amsterdam, waarvoor je als passagier respectiev­elijk 11 en 23 euro betaalt.” Wereldwijd helpt BlaBlaCar elke drie maanden liefst 12 miljoen passagiers aan een ritje.

Je kan zelfs kiezen of je veel (BlaBlaBla) of weinig (Bla) wil praten tijdens de rit Audrey WOLFOVSKI

BlaBlaCar Benelux

Google Maps

Gisteren maakte Google op de koop toe bekend dat het carpoolpla­tform voortaan wordt geïntegree­rd in de mobiele versie van Google Maps. Wie via zijn smartphone een reisweg zoekt, krijgt zo automatisc­h te zien of de rit ook op BlaBlaCar wordt aangeboden.

 ?? FOTO BELGA ?? Sinds gisteren kunnen mobiele gebruikers BlaBlaCar selecteren als vervoersop­tie in Google Maps.
FOTO BELGA Sinds gisteren kunnen mobiele gebruikers BlaBlaCar selecteren als vervoersop­tie in Google Maps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium