Het Belang van Limburg

“Dit is een mirakeloog­st”

Vorst en droog weer zorgt voor veel kleine, zoete peren

- Liliana CASAGRANDE/Jozef CROUGHS

“Dat de peren zich na de nachtvorst van dit voorjaar zo goed hebben hersteld, is een mirakel.” Dat zegt teler Kris Wouters bij de start van de perenpluk. De peren zijn kleiner, al zijn er ook nog altijd joekels bij. De maat verschilt erg van perceel tot perceel. Hoge percelen hebben dikke peren, lage percelen kleine. De oogst is gestart, de eerste peren zijn ook al verkocht. Ze zijn klein en zoet. De Belgische Fruitveili­ng (BFV) verwacht 7 à 8 procent minder peren. “Het gevolg van de vrieskou én van het droge en zonnige weer”, zegt

Karel Belmans van BFV. “Eigenlijk hebben we niet eens minder peren, ze zijn gewoon kleiner”, zegt teler

Wim Martens. “Mijn kleine peren gaan naar Zwe-

Xden, verpakt in bakjes. Maar voor klein fruit krijg je minder geld.” De eerste verkoop is in elk geval goed gestart. “Voor de dikste peren krijg je 1 euro per kilo, voor de rest 50 à 55 cent”, zegt Martens. “Maar de prijzen van de eerste dagen betekenen niets, de grote verkoop start eigenlijk pas in november en loopt tot maart.”

Russen

Ondanks de Russische boycot zijn de peren vorig jaar ook allemaal verkocht geraakt. Aan wie precies, is onduidelij­k, maar dat ze uiteindeli­jk toch nog altijd in Rusland geraken, weet in Haspengouw ook iedereen. “Ach, onderweg veranderen die peren blijkbaar van identiteit. Maar de prijs is sinds die boycot wel met 25 procent gezakt”, zegt teler Theo Billen. “De boer betaalt dat gelag.” Billen heeft wel dikke peren. Zeer dikke peren zelfs. “Toch zijn die nog altijd kleiner dan vorig jaar. Ik heb trouwens niet overal dikke peren, op de lage percelen heb ik ook last gehad van vorst en daar zijn mijn peren klein.” Normaal gezien zorgen dikke peren ook voor dikke prijzen. Alleen zijn het vooral de Russen die houden van dik. Dikke peren hebben nog een ander voordeel: ze zijn sneller geplukt en dus kosten ze minder. Al is er intussen ook nieuwe belangrijk­e markt aan het groeien: Duitsland. Dat merken ze bij BFV. In de Duitse supermarkt­en lopen er acties om Belgische en Nederlands­e peren te promoten. Je mag er ook peren

Xproeven. Dat slaat blijkbaar aan.

Geen pitten

Peren hebben dit jaar ook geen pitten. Dat komt door de behandelin­g die ze hebben gekregen tegen de vrieskou, ook zonder pitten zijn ze gegroeid. Dat heeft ook voordelen, vinden telers. “Geen klokhuis betekent ook minder afval, je kan dus alles opeten”, zegt Billen.

Herstel

“Wij hebben een derde van onze percelen tijdens de nachtvorst beregend en die peren zijn zeer dik”, zegt teler Kris Wouters. “De rest is dus bevroren geraakt. Maar toch hebben we op die percelen peren, ook al zijn ze kleiner. Een mirakel. Dat mooie weer in de zomer heeft er ook voor gezorgd dat ze zoeter zijn dan anders. Een conférence is namelijk een peer die zich kan herstellen, ondanks de vorst. Bij de appels is dat niet zo, die oogst is echt vernield (68 procent minder, nvdr) en daar heb je dus geen mirakel.”

 ?? FOTO JCR ??
FOTO JCR
 ?? Foto JCR ?? Theo Billen: “Op hoge percelen heb ik nog dikke peren, maar toch niet zo dik als vorig jaar.”
Foto JCR Theo Billen: “Op hoge percelen heb ik nog dikke peren, maar toch niet zo dik als vorig jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium