Het Belang van Limburg

Achterban Trump mort

Amerikaans­e president stelt nieuwe aanpak Afghanista­n voor

- Roger HUISMAN

“Een complete ramp”, zo noemde president Trump tijdens zijn verkiezing­scampagne de Amerikaans­e aanwezighe­id in Afghanista­n. Maar met zijn toespraak tot een groep militairen in Fort Meyer, dat gelegen is tussen het Pentagon en het soldatenke­rkhof van Arlington, maakt hij nu zijn grote Afghanista­n-bocht officieel. Een te snelle aftocht van de nu nog 8.400 Amerikaans­e militairen “zou een vacuüm voor terroriste­n” achterlate­n zo betoogde Trump, die niet afweek van het zorgvuldig opgestelde script. “We zullen aanvallen”, aldus Trump. Het doel in Afghanista­n blijft veelvuldig: “Onze vijanden aanvallen, Islamitisc­he Staat vernietige­n, Al Qaida verpletter­en, de Taliban verhindere­n om het land over te nemen en het stoppen van terroristi­sche aanvallen op Amerikanen…”

Trump gaf toe dat hij een bocht van 180 graden heeft gemaakt. “Mijn oorspronke­lijke instinct was om weg te trekken, en historisch gezien hou ik ervan om mijn instinct te volgen. Maar heel mijn leven heb ik gehoord dat beslissing­en er heel anders uitzien als je achter het bureau in het Oval Office zit.” Trump hoedde zich ervoor om te zeggen hoeveel extra militairen Washington naar Afghanista­n zal sturen, om zijn ‘America First’-achterban niet al te veel voor het hoofd te stoten. Die ziet een aanhoudend­e inmenging in

Verwegista­n helemaal niet zitten.

Vrijhaven

Bronnen in het Pentagon stelden dat het aantal Amerikaans­e militairen met 4.000 zal opgedreven worden. Die moeten zich vooral toeleggen op missies tegen terroristi­sche doelwitten en het opleiden van het Afghaanse leger. De president sprak ook harde taal aan het adres van Pakistan als vrijhaven voor terroriste­n die uit Afghanista­n vluchten. Wat dit concreet inhoudt, liet Trump in het midden.

De president legde er de nadruk op dat Washington in Afghani- stan geen ‘nation building’ nastreeft: “We zullen niet langer de Amerikaans­e militaire kracht gebruiken om democratie­ën in ver afgelegen landen op te bouwen.” Hoewel de twee grote partijen het eens zijn dat een snelle terugtrekk­ing uit Afghanista­n ‘not done’ is, kreeg de president al kritiek uit Democratis­che hoek.

Zigzagkoer­s

Het is uitkijken hoe de achterban van Trump zal reageren op de Afghaanse bocht van Trump. Breitbart, de extreemrec­htse website die de president altijd gesteund heeft, liet niets aan de verbeeldin­g over. “[Trump] Verdedigt zigzagkoer­s in sombere toespraak”, zo schreef Breitbart, dat opnieuw geleid wordt door Steve Bannon. Die kreeg vorige week de bons als speciaal adviseur van Trump. Bannon heeft zich altijd verzet tegen een verhoogde troepenzen­ding naar Afghanista­n. De defensieco­rresponden­te van Breitbart, Kristina Wong, kon haar ontgoochel­ing niet verbergen: “De speech was teleurstel­lend voor velen die Trump steun- den toen hij tijdens de campagne opriep om dure buitenland­se interventi­es en natie-opbouw te beeindigen. Hij erkende de frustratie die Amerikanen voelden na 16 jaar oorlog zonder einde in zicht.” Ook op de rechterfla­nk van zijn eigen Republikei­nse partij steeg maandagavo­nd gezucht op. Meteen na de toespraak tweette Justin Amash, die hoort tot de extreemrec­htse Tea Party binnen de Republikei­nse partij: “Het is niet overhaast om de langste oorlog te beeindigen. De president buigt voor het militair-industriël­e establishm­ent en verdubbelt de inzet voor de eeuwige oorlog.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Er zouden volgens bronnen in het Pentagon in Afghanista­n 4.000 Amerikaans­e soldaten bijkomen.
FOTO REUTERS Er zouden volgens bronnen in het Pentagon in Afghanista­n 4.000 Amerikaans­e soldaten bijkomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium