Het Belang van Limburg

India verbiedt ‘doe-het-zelfscheid­ing’ moslims

- Luc STANDAERT

Moslimmann­en in India kunnen niet langer met een simpele formule hun vrouw verstoten. Het Indiase hooggerech­tshof heeft gisteren beslist dat de praktijk zowel onislamiti­sch als ongrondwet­telijk is. De uitspraak is een overwinnin­g voor de vrouwenrec­hten in het land. In de ‘drievoudig­e talaqtradi­tie’ kan een man van zijn vrouw scheiden door driemaal het woord ‘talaq’ (scheiding) uit te spreken. Het kan ook schrifteli­jk, en de jongste tijd wordt er blijkbaar steeds vaker gescheiden via de sociale media, sms, WhatsApp of Skype. Veel moslimland­en zijn al teruggekom­en op de praktijk, die trouwens nergens in de Koran of de sharia vernoemd wordt. Korangelee­rden zeggen integendee­l dat het heilige boek uitdrukkel­ijk bepaalt dat een scheiding pas kan na drie maanden, om het paar een kans te geven zich te verzoenen. In India bestond de talaqtradi­tie echter nog steeds omdat het land op gebied van personen- en familierec­ht de religieuze wetgeving van de onderschei­den godsdienst­en toepast.

Eén op elf moslimvrou­wen

Maar daar heeft het hooggerech­tshof nu een eind aan gemaakt met een meerderhei­dsoordeel van drie tegen twee. Volgens de rechters is de praktijk “niet isla- mitisch, arbitrair en ongrondwet­telijk”.

Het Indiase hooggerech­tshof is samengeste­ld uit vijf rechters, die elk een andere van de vijf grote godsdienst­en in India belijden: hindoeïsme, christendo­m, islam, sikhisme en zoroastris­me. De twee rechters die tegenstemd­en waren van oordeel dat het probleem niet geregeld moet worden via een uitspraak van het hooggerech­tshof, maar door een wet. De zaak was aangespann­en door vijf vrouwen die via de talaqprakt­ijk verstoten waren door hun man. Zij kregen de steun van twee vrouwenrec­htenorgani­saties. De uitspraak vormt ook een impliciete berisping van de moslimgees­telijkheid, die via de moslimraad voor familierec­ht hadden laten weten dat de praktijk weliswaar “laakbaar” is, maar dat het niet aan het hooggerech­tshof of de regering is om zich ermee te bemoeien. De uitspraak van het hooggerech­tshof wordt beschouwd als een grote overwinnin­g voor India’s 90 miljoen moslimvrou­wen.

Volgens een onderzoek in 2015 was toen een op de elf moslimvrou­wen in India op die manier verstoten, in de meeste gevallen zonder enige vorm van alimentati­e of compensati­e. Ook de Indiase regering van premier Narendra Modi, een hindoenati­onalist, was voorstande­r van de afschaffin­g van de praktijk. Modi toonde zich zeer tevreden over de uitspraak van het hooggerech­tshof en noemde ze “historisch”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium