Het Belang van Limburg

DRIE BROERTJES GERED VAN ONDER HET PUIN

Twee doden en 40 gewonden bij aardbeving op Ischia

- Willy DE BUCK

Italië is opnieuw getroffen door een aardbeving. Bij een schok met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter kwamen op het eilandje Ischia twee vrouwen om het leven en vielen minstens veertig gewonden. Zo’n duizend toeristen werden inderhaast van het eiland gehaald.

ISCHIA

XX-

Brandweerm­annen die koortsacht­ig puinruimen op zoek naar overlevend­en: het zijn beelden die afgelopen jaren al ettelijke keren het Italiaanse nieuws gehaald hebben. Gisteren kregen de hulpverlen­ers applaus toen ze na lang en voorzichti­g graafwerk drie broertjes van onder een ingestorte woning haalden.

Hun vader, hun zwangere moeder en vier broers en zussen waren nog nipt in veiligheid geraakt toen maandagavo­nd om 21 uur een zware aardschok het dorpje La Rita op het eilandje Ischia dooreen schudde. Met de hulp van hun ouders konden brandweerm­annen de kinderen een paar uur later lokalisere­n onder een bed in hun ingestorte woning. De vader bleef de hele nacht met blote handen graven naar zijn kinderen. Toen ze werden gevonden, barstte hij in tranen uit.

Zeven uur na de beving werd eerst de zeven maanden oude baby Pasquale naar boven gehaald, maar voor zijn broertjes Mattias (7) en Ciro (11) werden het nog lange en bange uren. De kinderen hadden telefonisc­h contact met hun ouders en kregen via een slang water, maar het duurde meer dan 17 uur voor ze allebei bevrijd werden. Ook elders in het dorp zaten toen

Mattias (7)

nog bewoners gevangen in het puin, maar volgens de reddingwer­kers was er met de meesten van hen contact.

Twee andere bewoners van het nabijgeleg­en Casamiccio­la overleefde­n de ramp niet: een oudere vrouw kwam om het leven in de dorpskerk toen een brok bepleister­ing naar beneden kwam, een tweede vrouw werd levenloos vanonder haar ingestorte woning gehaald. Volgens een voorlopige balans vielen ook een veertigtal gewonden en was er nog een drietal bewoners vermist.

Aanzienlij­ke schade

Het eiland Ischia voor de kust van Napels is 46 vierkante kilometer groot en telt 46.000 inwoners, maar wordt tijdens de zomermaand­en overspoeld door toeristen. Zo is het eiland een van de favoriete vakantieve­rblijven van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel.

Velen onder hen beleefden maandagavo­nd de schrik van hun leven en een duizendtal vakantiega­ngers stapte ’s nachts nog op de extra veerboten die ingelegd werden om hen naar het vasteland te brengen. Volgens Buitenland­se Zaken raakten geen Belgen in moeilijkhe­den. Thomas Cook liet wel vijf vakantiega­ngers naar een ander hotel overbrenge­n omdat hun verblijf schade had opgelopen. Hoewel het om een relatief lichte beving ging, was de schade op het eiland aanzienlij­k. Volgens de Italiaanse geoloog Gianluca Valensise speelden daarin verschille­nde factoren een rol: oudere woningen zijn niet bestand tegen bevingen en bij nieuwbouw nemen de Italianen het niet altijd even nauw met de voorschrif­ten.

In tegenstell­ing tot de eerdere golf van aardbeving­en in Midden-Italië ging het in Ischia niet om een botsing van aardplaten, maar om een vulkanisch­e beving. In Aquila, Amatrice en Norcia vond de beving zo’n 10 km onder het aardopperv­lak plaats, maar op Ischia was dat op amper 5 km, waardoor de schokken veel beter voelbaar waren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium