Het Belang van Limburg

3,4 Inbreuken op kilometerh­effing niet meer even zwaar beboet

Nieuw stelsel vanaf januari, maar vertraging niet uitgeslote­n

- Guido CLOOSTERMA­NS

Er komt vanaf januari volgend jaar een nieuw boetestels­el voor inbreuken op de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns. Niet elke overtredin­g wordt dan meteen bestraft met een boete van 1.000 euro. “De boetes zijn een doorn in het oog van de sector”, aldus directeur Philippe Degraef van Febetra. “Daar komt nu dus veranderin­g in.”

BRUSSEL -

Sinds 1 april vorig jaar betalen alle vrachtwage­ns die het Belgische snelwegenn­et gebruiken, een tolheffing. De heffing wordt berekend met behulp van een zogenoemde on-boardunit in elke vrachtwage­n. Met de tolheffing wil de overheid ook buitenland­se vrachtwage­ns, die vaak alleen maar door België rijden op weg naar een andere bestemming, laten betalen voor het gebruik van het wegennet.

Van bij het begin waren er klachten over het boetestels­el. Elke inbreuk wordt immers bestraft met een minimum boete van 1.000 euro. “Dat betekent dat een chauffeur die een fout maakt, zoals het per vergissing ingeven van een verkeerde nummerplaa­t of het plaatsen van het foute bakje in een vrachtwage­n, dezelfde boete krijgt opgelegd als een doortrapte fraudeur die al een heel jaar lang zonder bakje rondrijdt”, aldus Philippe Degraef.

Variabel

De sociale netwerksit­e Facebook zal dit jaar in de VS het aantal gebruikers tussen 12 en 17 jaar zien dalen. Volgens onderzoeks­bureau EMarketeer is het de eerste keer dat het gebruik van Facebook daalt op zijn thuismarkt. EMarketeer voorspelt dat het aantal gebruikers tussen 12 en 17 jaar met 3,4 procent zal dalen dit jaar. Tieners schakelen over op Snapchat en Instagram. Om aan die kritiek tegemoet te komen, wordt het boetestels­el nu veranderd. “Het komt erop neer dat de bewuste fraudeur nog steeds met een hoge boete wordt geconfront­eerd, maar dat kleinere en onopzettel­ijke inbreuken minder zwaar worden bestraft”, aldus Philippe Degraef.

Ook de politiek heeft oren naar de verzuchtin­gen van de transports­ector, zo blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams parlements­lid Paul Van Miert (N-VA) in de Commissie Mobiliteit. “Het is de bedoeling om het huidige boetetarie­f te behouden voor de voertuigen zonder on-boardunit en eventueel zelfs te verhogen in gevallen van fraude. Daar ligt immers een heel duidelijke intentiona­liteit aan de basis”, aldus de minister. “Daarnaast is het de bedoeling om de boetes fors te verlagen voor alle andere gevallen. In het voorlopige voorstel – maar het gaat nog om een werkvoorst­el – is sprake van een tarief van 500 euro voor een aantal opgesomde inbreuken waaronder het niet activeren van de unit, dat is in de meeste gevallen niet intentione­el, en het blijven rijden met een unit die aangeeft dat er een probleem is zonder de dienstverl­ener te contactere­n. Voor andere inbreuken wordt een tarief van 100 euro gehanteerd. De boete – uitgezonde­rd die van 1.000 euro – zou kunnen worden verlaagd wanneer het gaat om een eerste inbreuk.” Hoe de regeling er uiteindeli­jk zal uitzien, staat nog niet helemaal vast en is het voorwerp van politiek overleg tussen de drie gewesten. De politieke turbulenti­e op Waals en Brussels vlak dreigt daarbij voor uitstel te zorgen. “Het is bijgevolg niet zeker of de nieuwe boetes al op 1 januari in voege zijn”, vreest ook Philippe Degraef van Febetra.

 ?? FOTO VVP ??
FOTO VVP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium