Het Belang van Limburg

10.000 kwaliteits­wijnen ondrinkbaa­r

- Marij WYERS

De wijnkelder­s in de oude grottengan­gen aan sterrenzaa­k Château Neercanne in Maastricht zijn leeg. Meer dan 10.000 flessen kwaliteits­wijn zijn vernietigd na de aangestoke­n hooibrand in de mergelgrot­ten op 19 juli in Riemst. Directeur-gastheer Peter Harkema kreeg veel commentaar op die beslissing: “Veel mensen willen niet begrijpen dat die wijn door de hitte en de rook echt niet meer drinkbaar is.” Wijnliefhe­bbers krijgen het koud bij de gedachte dat een Bourgondis­che fles Côte de Nuits of een exclusieve Château Lafite-Rothschild door de gootsteen wordt gekapt. En al zeker als het om 10.000 flessen gaat. “De hele wereld heeft er een mening over. Dat ik ze aan een goed doel moet schenken, nog sauzen mee moet

Peter HARKEMA Château Neercanne maken... maar die wijn is niet meer drinkbaar”, zegt de directeur-gastheer beslist. “We hebben de grootste oenologen van Frankrijk geraadplee­gd om tot die beslissing te komen. Door de brand is de temperatuu­r in de grotten opgelopen tot 40 graden. Dan zet kurk uit. Daarna krimpt die kurk weer en zuigt zo alle rotzooi naar binnen die op de capsule en aan het oppervlak zat. Die wijn is bezoedeld. Wij staan voor kwaliteit, dus we willen niet dat die wijnen nog worden verkocht of nog worden geconsumee­rd. Vraag mij niet hoe ze die vernietige­n. We willen het zelfs niet weten.” Château Neercanne communicee­rt niet over de prijs van dit verlies.

Goede contacten

Een unieke wijnvoorra­ad is nu verloren gegaan. “Maar onze meest exclusieve en onze echte topwijnen rusten in het kasteel zelf. We hebben dus nog een mooie wijnkaart in het sterrenres­taurant. Voor onze sommelier is het erg. Het was zijn kind. Hij bouwde de wijnvoorra­ad in twaalf jaar tijd op. Gelukkig heeft hij goede contacten met de wijnhuizen. Die leven met ons mee, waardoor hij vrij snel weer een mooie kopie van onze wijnkaart kan aanbieden. Alleen zullen sommige wijnen iets jonger zijn”, zegt Peter Harkema vanuit de wijnkelder die ze nog volop aan het schoonmake­n zijn.

Creatieve oplossing

Restaurant Château Neercanne en L’Auberge hebben geen enkele schade opgelopen en zijn altijd op de gebruikeli­jke tijden geopend gebleven. De grotzalen worden op 1 oktober weer in gebruik genomen. Tot dan zijn er feesten in een transparan­t paviljoen op het plein aan het kasteel. “We hebben meteen naar creatieve oplossinge­n gezocht. Voor het aperitief in de wijnkelder wordt tot de heropening uitgeweken naar het terras. Ook met minder weer, dan genieten gasten in zo’n verwarmde Ibiza-achtige stretchten­t van het uitzicht op het Jekerdal. Alle gasten zijn heel tevreden”, zegt Peter Harkema. De Nederlande­r relativeer­t de ellende die is uitgemond in een groot reclameblo­k voor zijn zaak.

Wij staan voor kwaliteit, dus we willen niet dat die wijnen nog verkocht of geconsumee­rd worden

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Peter Harkema: “Vraag mij niet hoe ze die wijnen vernietige­n. We willen het zelfs niet weten.”
FOTO SERGE MINTEN Peter Harkema: “Vraag mij niet hoe ze die wijnen vernietige­n. We willen het zelfs niet weten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium