Het Belang van Limburg

“Vijftien hectare oogst naar de vaantjes”

Everzwijne­n slaan weer toe op Zolderse akkers

- Zahra BOUFKER

Everzwijne­n hebben opnieuw toegeslage­n in de buurt van de Aanhofstra­at in Zolder. Volgens de getroffen boeren hebben de dieren in totaal al tot 15 hectaren mais platgelegd. “Bij ons en in de directe omgeving is er minstens 10 tot 15 hectare oogst vernietigd. De zeugen rollen door de zachte mais, die blijkbaar een lekkernij is voor de biggen. Door de grote aantallen everzwijne­n is de schade niet te overzien”, aldus landbouwer Mathieu Vrijsen (68).

Een van de getroffen boeren is Piet Lavrijsen (55). Samen met zijn collega neemt hij de schade op in zijn maisveld dat normaal gezien over twee weken geoogst zou worden. “Ik ben genoodzaak­t om de mais vervroegd te oogsten door die everzwijne­n. Als ik het laat staan, dan heb ik over twee weken niets meer over. Mijn inkomsten hangen af van hetgeen ik hier oogst. Je moet wel weten dat de kwaliteit van de mais hierdoor stukken minder is.” De boeren zijn boos dat de overheid niet ingrijpt. “Ik begrijp niet dat we voor dit structurel­e probleem aan ons lot worden overgelate­n. Nochtans is de oplossing simpel. Stuur jagers naar hier als we aan het oogsten zijn. Onze machines drijven de everzwijne­n naar buiten. Voor jagers is het dan toch een koud kunstje om de everzwijne­npopulatie flink uit te dunnen. Maar het enige dat we te horen krijgen, is dat jagen hier verboden is”, aldus Piet Lavrijsen.

Omheining

Mathieu Vrijsen is ten einde raad. “Er wonen hier veel oude mensen die schrik hebben om buiten te komen. Als eigenaar van de grond word ik door de buren vaak aangesprok­en over die dieren, maar ik kan er ook niets aan doen. De schade is enorm. Niet alleen op de akkers maar ook in privétuine­n.” Er zijn al meerdere aangeteken­de brieven gestuurd naar het Agentschap voor Natuur en Bos. “Het enige wat ze daar vragen is of we omheininge­n hebben geplaatst. Kan u nog volgen? Begin hier maar eens een omheining te plaatsen. Wie betaalt dat? Ik word hier moedeloos van. Het is precies alsof wij boeren niets anders te doen hebben dan problemen op te lossen die niet van ons zijn”, zo besluit Piet Lavrijsen.

Doden

Louis Engels (92), die in dezelfde straat woont, komt bijna niet uit z’n woorden. “Ik ben er zeker van dat er doden gaan vallen op deze manier. Er wordt niets gedaan. Die dieren moeten aangepakt worden”, vindt de voormalige directeur van het Ministerie van Landbouw.

Denise Baptist (75), die ook in de straat woont, durft ’s avonds niet meer buitenkome­n. “Als we op het terras zitten, horen we de everzwijne­n. Ik heb al melding gemaakt bij de politie en bij Natuurpunt. Maar die antwoorden niet eens. Mijn voor- en achtertuin zijn door de everzwijne­n omgewoeld. Iemand moet hier iets aan doen”, besluit ze hulpeloos.

 ?? FOTO ZB ?? Piet Lavrijsen en Mathieu Vrijsen tonen de aangericht­e schade. “De zeugen rollen door de mais, zodat de biggen ervan kunnen eten.”
FOTO ZB Piet Lavrijsen en Mathieu Vrijsen tonen de aangericht­e schade. “De zeugen rollen door de mais, zodat de biggen ervan kunnen eten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium