Het Belang van Limburg

Piepkuiken

-

De wereldsnoo­kerfederat­ie liet gisteren champagne aanrukken. Legende Steve Davis werd 60 en vooral: de vloek van het vasteland was verbroken. Een Europeaan, die niet uit Verenigd Koninkrijk of Ierland komt, had een toptornooi gewonnen. Nadat het snooker Azië veroverde en vooral in China nieuwe geldbronne­n aanboorde, moet Luca Brecel Europa warm maken voor het groene laken en de gekleurde ballen. De timing kon moeilijk beter, begin oktober komt de wereldtop in Lommel het Belgische publiek warm maken. De definitiev­e doorbraak van Luca Brecel stond in de sterren geschreven. Acht jaar geleden werd hij op zijn 14de Europees kampioen bij de U19 en voorspelde­n enkele BBC-commentato­ren met zin voor overdrijvi­ng dat hij binnen de vijf jaar de top acht van de wereld zou halen. Omdat hij iets speciaals heeft, een ritme en flair die de verdraaid moeilijke sport zo eenvoudig doen lijken. Luca Brecel opent de ballen met een sublieme pot, zoals Kevin De Bruyne met één steekpass een verdedigin­g uit mekaar rijt.

Het talent heeft iets langer moeten rijpen, dan verwacht. Luca Brecel geeft toe dat hij niet de ijverigste prof is geweest in zijn beginjaren, toen hij zich graag tevreden stelde met één klapstuk per jaar. De jongste deelnemer aan het WK ooit, haalde al eens een straffe stunt uit op het UK Championsh­ip of Welsh Open en bereikte zijn eerste finale op de German Masters. Maar na zo’n piek volgde steevast een terugval. Jongens worden echter mannen, slimme jongens leren bovendien uit hun fouten. Luca Brecel vulde zijn prachtige pots, berekende breakbuild­ing en vernuftige verdedigin­g aan met een steeds betere shotkeuze en vooral regelmaat. “Je moet niet altijd je beste spel leveren, om te winnen moet je alleen beter zijn dan je tegenstrev­er”, luidt de gouden tip van manager Django Fung. Je zag het terug in Brecels eerste finalezege. Geen toeters of bellen, slechts twee breaks die naam waardig. Maar wél klinisch als het moest. In sport draait alles om winnen, schoonheid­sprijzen staan er genoeg op de schouw in Maasmechel­en.

Op zijn 22ste is Luca Brecel nog steeds een piepkuiken. Hij is één van de drie twintigers in de nieuwe top 16, Trump is 28, Wilson 25. Higgins, O’Sullivan, en Bingham zijn veertigers, nummer 1 Mark Selby (34) pakte zijn eerste van drie wereldtite­ls op zijn 31ste. ‘The best is yet to come’, zong ooit een andere Limburger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium