Het Belang van Limburg

Neymar zet Rode Duivels een hak

Thomas Meunier verzeilt op de bank door komst van boezemvrie­nd Dani Alves

- Koen VAN UYTVANGE

Verrukkeli­jke voetballer, die Neymar. Maar hij heeft de Rode Duivels wel stokken in de wielen gestoken. Thomas Meunier, essentieel in de 3-4-3 die bondscoach Roberto Martinez voor ogen heeft, is bij PSG nu al het slachtoffe­r van de komst van de Braziliaan. En dan vooral van diens “grote broer”. Een handvol wedstrijde­n en voor het overige eelt kweken op de bank. Met dat vooruitzic­ht vatte Thomas Meunier (25) vorig seizoen zijn eerste contractja­ar aan bij PSG. Het draaide anders uit. De Belg werkte zich voorbij Serge Aurier in de pikorde en kwam uiteindeli­jk 36 keer in actie. De Ardennees werd zo de enige geslaagde transfer van vorige zomer. Maar vandaag is alles te herdoen, ondanks het krediet dat hij opbouwde. Gezien de bomvolle agenda van PSG zal Meunier zeker nog zijn wedstrijde­n spelen. Maar zijn eerste plaats in de hiërarchie der Parijse rechtsacht­ers is hij toch kwijt aan de 34-jarige Dani Alves, ex-Barcelona en vorig seizoen bij Juventus. Dat is de schuld van Neymar. De duurste voetballer ter wereld overtuigde Alves om naar Parijs te komen, nog voor hij zelf met zijn jacht richting Frankrijk voer. Want Alves was op weg naar een reünie met Pep Guardiola bij Manchester City.

“In tegenstell­ing tot wat mensen denken, moet ik Ney dankbaar zijn. Want hij heeft me overtuigd hier te tekenen en niet omgekeerd”, zegt Alves. “Hij heeft me aangeraden naar Parijs te komen, zonder twijfel omdat het voor hem al duidelijk was dat hij wilde komen.”

Slechte invloed

Dani Alves en Neymar zijn boezemvrie­nden sinds die laatste als schuchter 18-jarig broekventj­e bij de Braziliaan­se nationale ploeg debuteerde. Het klikte meteen tussen het opkomende talent en de negen jaar oudere Alves. Atleet, slechte verliezer, maar ook eeuwige optimist en zotskap. Toen Neymar drie jaar later naar elke topclub in Europa kon, viel zijn keuze op Barcelona, mede omdat zijn maatje daar speelde. Shoppen, uitgaan, eten, op vakantie gaan: in Catalonië werden de twee helemaal onafscheid­elijk. Zeker ook omdat Alves zijn landgenoot bij zijn integratie bij Barça hielp en ervoor zorgde dat Messi de nieuwe vedette aanvaardde. Het bestuur van Barcelona vreesde evenwel een negatieve invloed van losbol Alves en liet die daarom transfervr­ij naar Juventus vertrekken. Misschien legde het daar wel de kiem voor een vertrek van Neymar. Die liet het voorbije jaar geen gelegenhei­d onbenut om tijd door te brengen met zijn “grote broer”, zoals Neymar hem noemt. Niet toevallig zegt hij nu: “Barcelona verdient een beter bestuur.”

Weinig alternatie­ven

Thomas Meunier is daar voorlopig het slachtoffe­r van. In de Supercup tegen Monaco kwamen Meunier én Alves aan de aftrap, die laatste als rechtsmidd­en. De jongste twee wedstrijde­n bleef Meunier op de bank, terwijl de Braziliaan als rechtsacht­er wel speelde. Trainer Unai Emery zou wel gek zijn om zijn sterspeler ongelukkig te maken. Serge Aurier lijkt dan wel bijna verkocht aan Tottenham, dit keer heeft Meunier een concurrent met een onklopbare alliantie.

Voor bondscoach Roberto Martinez is het vervelend dat zijn beste rechtsacht­er, cruciaal in het huidige spelsystee­m, amper speelt. Hij blijft het niettemin van de zonnige kant bekijken. “Ik weet dat Meunier zal spelen als hij fysiek in orde is. Het programma van PSG zal zeer beladen zijn. Wat mij dus bezighoudt, is de vorm van Meunier. Eind vorig seizoen miste hij frisheid. Als hij fysiek weer de oude is, zal hij toch een mooi seizoen beleven. Dat is zeker.” Alternatie­ven op de rechtsback zijn Nacer Chadli (bankzitter bij West Bromwich) en Timothy Castagne (afgelopen weekend bankzitter bij Atalanta).. Barça eist 35 miljoen - Bovenop de afkoopsom van 222 miljoen euro eist Barcelona nog 35 miljoen euro van zijn Neymar wegens contractbr­euk en nalatighei­d. In een persberich­t maant Barcelona PSG aan het bedrag te betalen indien de speler in gebreke blijft.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thomas Meunier is in principe de rechtsacht­er van de Rode Duivels, maar hij zou wel moeten spelen bij PSG. Neymar en Dani
Alves, op en naast het boezemvrie­nden
veld.
FOTO PHOTO NEWS Thomas Meunier is in principe de rechtsacht­er van de Rode Duivels, maar hij zou wel moeten spelen bij PSG. Neymar en Dani Alves, op en naast het boezemvrie­nden veld.
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium