Het Belang van Limburg

MAKEN TOPLONEN SPELERS LUI?

- Jürgen GERIL

Anderlecht betaalde nooit zoveel aan spelerslon­en. Lukasz Teodorczyk, Kara Mbodj, Nicolae Stanciu: ze verdienen 1,5 miljoen euro bruto per jaar en meer. En toch stelt manager Herman Van Holsbeeck na de gemiste competitie­start (4 op 15) vast dat de honger minder groot is. RSCA zwoer in 2013 nochtans de torenhoge salarissen af, maar Teodorczyk wrong de club weer in die positie. Herman Van Holsbeeck vroeg onlangs de resultaten van de fysieke tests op. Daaruit bleek dat veel (bepalende) spelers een pak minder scherp waren dan een jaar geleden. “Onze jongens denken dat het volstaat om het veld op te gaan om te winnen”, stelde de manager. “Iemand als Teo is gemakzucht­iger sinds hij een nieuw contract tekende, maar ik verwacht dat hij even hard werkt als in het titeljaar.” Opvallende vaststelli­ng: Teodorczyk maakte als huurling 25 goals. Sinds Anderlecht hem op 30 maart een driejarig contract gaf met een salaris van 1,7 miljoen euro scoorde hij amper drie keer.

Teo aan de basis

Na het kampioenja­ar 2012-2013 zwoeren de Brusselaar­s nochtans de torenhoge lonen af. Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic waren toen financiële risico’s. Sindsdien werden grootverdi­eners als Lucas Biglia, Silvio Proto en Matias Suarez afgevoerd en Van Holsbeeck stelde enkele maanden geleden nog dat het ideale concept een lager basisloon was met grote bonussen. Toch zit RSCA bij heel veel spelers nu weer in hetzelfde schuitje: gigantisch­e contracten, zelfs nog groter dan in 2013. Daar zijn enkele verklaring­en voor. Als je bijna 10 miljoen betaalt voor Stanciu, moet zijn jaarsalari­s recht evenredig met zijn transferpr­ijs zijn. Dat zijn de wetten van de markt. De Roemeen verdient in het Astridpark zo’n 1,5 miljoen euro bruto per jaar.

Maar Anderlecht werd vooral in een moeilijke positie gewrongen door de huur van Lukasz Teodorczyk. Het ware onbegrijpe­lijk geweest indien paars-wit zijn aankoopopt­ie van 4,5 miljoen bij Dynamo Kiev niet had gelicht, maar de Pool verdiende in Oekraïne al stukken van mensen. Daarom moest RSCA heel diep in de buidel tasten om Teo aan boord te krijgen. Het ideale scenario was dat de Pool deze zomer voor 15 à 20 miljoen verkocht werd. Dan waren er alleen maar winnaars, maar dat gebeurde niet. Het gevolg van die topcontrac­ten voor Teo en Stanciu liet zich raden. Sleutelspe­lers als Sofiane Hanni en Kara klopten (terecht) op de deur. Hanni was met 13 goals en 19 assists veel beslissend­er geweest dan Stanciu en genoot interesse uit Duitsland. Kara kon naar Turkije. Om hen aan boord te houden kon Anderlecht niet anders dan grootverdi­eners van hen te maken. Als Leander Dendoncker na 31 augustus bijtekent, wordt hij zelfs de allergroot­ste verdiener in de geschieden­is van de club. Compensati­e omdat Anderlecht een onrealisti­sche prijs van 38 miljoen op zijn hoofd plakte.

Onvergeefl­ijk

Aangezien paars-wit rechtstree­ks geplaatst is voor de Champions League en 25 miljoen verdiende aan Tielemans, neemt het momenteel geen financiële risico’s. Zelfs commerciee­l manager Jo Van Biesbroeck, die erom bekendstaa­t elke cent twee keer om te draaien, vindt de toplonen verantwoor­d. Dat legde hij onlangs uit in Trends. “Toen we in 1995 met AB InBev de Amerikaans­e baseballcl­ub Toronto Blue Jays in handen kregen, verloren we daar elk jaar miljoenen aan. We zouden dat boeltje wel even saneren en dumpten de hoge loonmassa. Het gevolg was dat het team sportief minder ging presteren én de inkomsten van de ticketing, merchandis­ing en sponsoring daalden. Bij zo’n sportclub mag het vertrekpun­t niet zijn dat je break-even wilt draaien. Je moet uitgaan van de sportieve ambitie.”

Teo is gemakzucht­iger sinds hij een nieuw contract tekende, maar ik verwacht dat hij even hard werkt als in het titeljaar Herman VAN HOLSBEEKC

Manager Anderlecht

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hoe krijg je dat uitgelegd aan de fans? Lukasz Teodorczyk scoorde als huurling 25 keer, sinds zijn megacontra­ct nog 3 keer.
FOTO PHOTO NEWS Hoe krijg je dat uitgelegd aan de fans? Lukasz Teodorczyk scoorde als huurling 25 keer, sinds zijn megacontra­ct nog 3 keer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium