Het Belang van Limburg

Tigers winnen nipt, vanavond volgt topper tegen Nederland

- Lars AUSSEMS

De Yellow Tigers hebben in hun eerste WK-kwalificat­iewedstrij­d gedaan wat absoluut moest. Ze wonnen tegen Tsjechië, al hadden ze daar een vijfsetter voor nodig. Vanavond willen de Tigers het voorbeeld van de Red Lions volgen: Nederland in het hol van de leeuw kloppen. “We zijn enkel tevreden met winst”, aldus de Zutendaals­e Freya Aelbrecht. Met Nederland en Bulgarije, in principe de sterkste tegenstand­ers, nog voor de boeg was de eerste wedstrijd tegen Tsjechië er meteen een met het mes op de keel. Winnen was een must, maar van een leien dakje liep dat zoals verwacht niet. In een kat-en-muisspel weerden de Tsjechen zich als duivels, de Belgische dames speelden te gestressee­rd en waren onregelmat­ig. Nadat set één moeizaam werd binnengeha­ald, liepen onze landgenote­n achter de feiten aan. Ze waren te tam, er was weinig beleving. Iets dat eigenlijk de hele wedstrijd het geval was. Ondanks de vele wissels aan Belgische kant kwam Tsjechië toch langszij, en ook in set drie startte de tegenstand­er het best.

Totdat de Tigers wakker schoten. Ze vochten zich terug in de wedstrijd, maar in set vier werden de rollen echter opnieuw omgedraaid. De krampachti­ge Tigers waren nergens, Tsjechië won gemakkelij­k met 25-13. De tiebreak moest de doorslag geven over de o zo belangrijk­e eerste winstmatch. België startte furieus en had meteen een kloof van vier punten. Het bleef spannend, maar de Tigers trokken het laken naar zich toe. Bondscoach Vande Broek slaakte een diepe zucht van opluchting. De eerste horde werd dus (moeizaam) genomen door de Tigers. Vanavond volgt de Derby der Lage Landen en zal België wél top moeten zijn. De Zutendaals­e Freya Aelbrecht pleit voor een over-mijn-lijkmental­iteit tegen de vice-Europese kampioen. “Gastland Nederland is favoriet. Hun middenblok is ijzersterk en met onder meer Plak, Slöetjes en de Kruijf hebben ze toppers in huis. Maar we kennen hen ondertusse­n erg goed. We weten op welke punten ze te pakken zijn.”

Nederlands­e arrogantie

Volgens Aelbrecht zal het ook een mentaal spel worden. “Als er bij Nederland nervositei­t in de rangen sluipt, geven ze wel eens de indruk

Freya AELBRECHT in elkaar te zakken. De stress speelde hen al vaker parten. Wij mogen niet twijfelen. Het geloof is er. Er spelen twee goede vriendinne­n van mij bij Nederland, maar het gaat hier om een WK-ticket. Het wordt tijd dat die brave Belgen de Nederlands­e arrogantie overnemen en met het mes tussen de tanden op het veld verschijne­n. Wij zijn enkel tevreden met winst.”

 ?? FOTO CEV ?? Freya Aelbrecht vuurde de Tigers weer volop aan.
FOTO CEV Freya Aelbrecht vuurde de Tigers weer volop aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium