Het Belang van Limburg

“Rit gewonnen in elke grote ronde”

Matteo Trentin zegeviert, Tom Van Asbroeck spurt naar derde plaats

- Werner BOURLEZ

Dankzij Matteo Trentin is zege nummer twee voor Team Quick Step al binnen in de Vuelta. In zijn zog spurtte Tom Van Asbroeck (27) naar de derde plaats, en dat voelde als een zege. “Ik heb zo diep gezeten, eindelijk geloof ik weer in mezelf”, aldus de vriend/ ploegmaat van Sep Vanmarcke. Het feestje van Quick Step blijft duren in de Vuelta. Na Yves Lampaert zondag was het gisteren in Tarragona de beurt aan Matteo Trentin. De 28-jarige Italiaan won de massapurt en heeft nu zeges in de drie grote ronden op zijn palmares: twee in de Tour (2013 en 2014), eentje in de Giro (2016) en nu dus eentje in de Ronde van Spanje. “Ik ben zo blij en fier dat ik met dit team ritten won in alle grote ronden”, zegt Trentin. “Het deed echt pijn dat ik moest opgeven in de Tour, ik wou mij hier per se revanchere­n. Met dank aan de ploegmaats, die waren weer fantastisc­h. Tim Declercq reed kilometers op kop van het peloton om de vluchters te grijpen en Yves Lampaert reed een weergaloos slot, zodat ik het vanuit zijn wiel kon afmaken. Prachtig, een mooi afscheid.” Trentin vertrekt na zes jaar bij het team van Patrick Lefevere en wordt volgend seizoen één van de kopmannen bij OricaScott.

Drie Belgen spurtten zich in de top vijf: Tom Van Asbroeck, Edward Theuns en Jens Debusscher­e. Voor Van Asbroeck voelde die derde plaats als een zege. “Wat een opsteker na twee rotjaren”, aldus de 27-jarige renner van Cannondale-Drapac. “Ik was alle vertrouwen kwijt. Maar deze derde plaats bewijst dat ik er stilaan weer bovenop kom. Ik heb echt diep gezeten. Ik was de depressie nabij.”

Ze hebben mij bij LottoNL-Jumbo twee jaar afgebroken. Ik ben daar al mijn vertrouwen kwijtgeraa­kt. Ik was de depressie nabij

Tom VAN ASBROECK Van Asbroeck gold in 2012 als één van dé renners van de toekomst na zijn bronzen medaille op het WK voor beloften in Valkenburg. Na sterke prestaties bij Topsport Vlaanderen kreeg hij in 2015 een kans in de World Tour bij LottoNL-Jumbo. Maar mede door blessurele­ed wou het daar niet echt vlotten. “Ik ben daar ook alle vertrouwen in mezelf kwijtgeraa­kt”, zegt Van Asbroeck. “Ik kende veel pech en kreeg weinig steun van de ploegleidi­ng. Ze hebben mij twee jaar afgebroken, mentaal zat ik aan de grond. Ik moet mijn vrouw Dorien bedan- ken, zij heeft toen echt afgezien met mij, maar heeft mij gered. En ook Sep Vanmarcke, natuurlijk. Zonder hem zat ik niet in een topploeg. Hij loodste mij mee naar Cannondale. Hij geloofde wél in mij, net als zijn broer Ken, die ploegleide­r is. Beetje bij beetje geraakte ik er weer bovenop. Steun doet zoveel, ik had dat echt nodig. Die twee jaar bij LottoNL hebben er zwaar ingehakt, maar ik heb er ook uit geleerd.”

Luitenant in voorjaar

Van Asbroeck werd in extremis toegevoegd aan de Vuelta-selectie. “Zo meteen na de Ronde van Polen en de BinckBank Tour, ik vreesde dat het te zwaar zou zijn. Maar de ploeg stelde mij gerust, ik werd puur in functie van volgend jaar geselectee­rd. Ze willen dat ik top ben in het voorjaar, om Sep te helpen in de finales van de klassieker­s. Wat een motivatie: ik heb er zo’n zin in.”

In zoverre zelfs dat Van Asbroeck al droomt van het WK in Bergen. “Als bondscoach De Weert mij nodig heeft, wil ik mij de pleuris rijden voor de kopmannen. Maar ik besef ook dat er zoveel goede Belgische renners zijn tegenwoord­ig en dat een WK-selectie niet simpel zal zijn. Maar ik koers graag in Noorwegen, presteer er ook altijd goed. Dus wie weet.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tom Van Asbroeck (links) sprint naar een derde plaats achter ritwinnaar Matteo Trentin.
FOTO PHOTO NEWS Tom Van Asbroeck (links) sprint naar een derde plaats achter ritwinnaar Matteo Trentin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium