Het Belang van Limburg

“Het wordt elk jaar moeilijker”

Beker van België voor juniores in Aalst

- Freddy VAES

Zondag is er met de beker van België voor juniores in Aalst-bijSint-Truiden de laatste Limburgse topwedstri­jd van het seizoen. Steevast stond deze wedstrijd eind maart op de kalender. Maar men is noodgedwon­gen naar eind augustus moeten uitwijken. “We blijven het doen zolang we kunnen al wordt het ieder jaar moeilijker om zo’n grote organisati­e op de wereld te krijgen”, benadrukke­n voorzitter Richard Schoenaers en schatbewaa­rder Maurice Vranken in koor. Terwijl er vroeger elk jaar nog drie wedstrijde­n waren in Aalst, is men nu teruggeval­len op één enkele. “Vorig jaar hadden we er met die topcompeti­tiekoers voor nieuweling­en nog twee, maar het moet financieel nog haalbaar zijn”, aldus Victor Pennings. “Bovendien moesten we op zoek naar een andere datum omdat Gent-Wevelgem, de vroegere Kattenkoer­s, die van ons had overgenome­n. En de week nadien staat de Ronde van Vlaanderen op de affiche. Omdat het in beide gevallen om UCI-wedstrijde­n gaat, is daar niets tegen in te brengen en moesten we op zoek naar een andere datum. Niet gemakkelij­k te vinden, hoor. Toen wij onze ogen lieten vallen op het laatste weekend van augustus scheelde het geen haar of we konden ook dat vergeten omdat nieuwkomer Nederhasse­lt

Victor Pennings zich ook kandidaat had gesteld om die bekerwedst­rijd voor juniores in te richten. Omdat wij ‘oud-inrichters’ zijn, kregen wij toch de voorkeur. Maar nu richten ze in Nederhasse­lt wel een topcompeti­tiekoers in voor nieuweling­en zodat wij het zondag zonder nieuweling­en moeten stellen.”

Eigenaardi­g genoeg kregen de inrichters van Aalst enkele weken geleden een telefoontj­e van de wielerbond met de vraag of ze volgend jaar niet naar hun oude datum willen terugkeren. “Maar dat gaan we niet doen”, reageert voorzitter Schoenaers.

Aan het parcours is er wél gesleuteld. Vorig jaar moesten de juniores vier ronden afleggen van zowat 30 kilometer, maar nu is geopteerd voor een grote ronde van 100 kilometer en drie plaatselij­ke rondjes van elk 7,2km. “We doen dat omdat het steeds moeilijker wordt om seingevers te vinden”, zegt koersdirec­teur Victor Pennings. “In een grote ronde kunnen we een seingever op verschille­nde locaties inzetten, terwijl hij anders constant

Voor alle duidelijkh­eid: die grote ronde trekt richting Wallonië en ziet er behoorlijk lastig uit. “Omdat de renners door open velden rijden, zou de wind ook een belangrijk­e rol kunnen spelen”, meent Victor Pennings. “Misschien liggen de zwaarste hellingen te ver van de aankomst. Maar het plaatselij­k parcours is ook lastig genoeg om voor een selectie te zorgen.”

ter

plaatse

moet

blijven.”

Het wordt steeds moeilijker om seingevers te vinden

 ?? FOTO FV ?? Vorig jaar won Thibaut Ponsaerts bij de nieuweling­en. Zondag is hij favoriet bij de juniores.
FOTO FV Vorig jaar won Thibaut Ponsaerts bij de nieuweling­en. Zondag is hij favoriet bij de juniores.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium