Het Belang van Limburg

“Handen af van onze banken”

Senioren niet te spreken over nieuwe banken langs Maas Regionaal Landschap laat oude exemplaren terugplaat­sen

- Mark DREESEN

Een groep zestigplus­sers uit Elen en Rotem is boos op het Regionaal Landschap. “Dat heeft zeven van onze vertrouwde banken vervangen door nieuwe”, zeggen ze. “Maar op die moderne banken kunnen wij niet zitten. Waarom doen ze ons dit aan?” Regionaal Landschap laat intussen weten de ze de oude banken graag weer willen terugplaat­sen. Heel wat inwoners van Elen en Rotem gaan al vele jaren elke zomeravond uchteren aan de Maas. “We nemen dan plaats op de banken die uitzicht geven vanaf de Maasdijk over de uiterwaard­en van de Maas”, zegt Nick Tiesters uit Elen. “We zitten op de banken tot de duisternis valt. In Elen stonden vier banken aan het kruispunt van de Maasdijk met de Langstraat. In Rotem stonden drie banken aan het kruispunt van de Maasdijk met de Kempenstra­at. Het was er gezellig zitten, tot op de dag dat de banken plots verdwenen waren. De oude hadden een gezellige leuning en waren ideaal om te uchteren, een typisch Maaslands woord: met elkaar praten over koetjes en kalfjes, over het nieuws, het leven van vandaag.”

Te steil

Volgens de groep hebben de nieuwe banken helemaal geen uitnodigen­d karakter. “Ze hebben geen leuning en het deel van de bank dat wel uitgerust is met een rugleuning is te steil om tegen te zitten. Daarbij doen de houten latten van de nieuwe banken pijn aan onze ledematen.”

Om die reden zijn ze formeel in protest en eisen ze de oude banken weer terug. “Die brachten 65plussers samen uit de gemeenscha­ppen van Elen en Rotem”, zegt Jef Colson uit Rotem. “Sommigen komen met de fiets, anderen met de wagen.”

“Ik kom zelfs speciaal te voet vanuit Maaseik over de dijk naar de bank om er met leeftijdsg­enoten te praten”, aldus Pierre Van de Bosch. “Als ik nu naar de bank ga, ben ik verplicht thuis een kussen mee te nemen. Anders kan ik maar hooguit vijf minuten zitten.”

Heiligdom

“Ons bankje is ons heiligdom. Als we ’s avonds huiswaarts keren, weten we veel nieuws uit de buurt. We vinden het jammer dat het Regionaal Landschap de oude banken opdoekt, zonder met de mensen te gaan praten die er gebruik van maken.” Regionaal Landschap laat intussen weten dat ze willen luisteren naar de klachten. “We wilden gelijkvorm­igheid brengen in de Maasvallei”, aldus Lambert Schoenmaek­ers van het Regionaal Landschap. “Daarom hebben we overal dezelfde banken langs de Maas geplaatst. Maar als de plaatselij­ke bevolking graag de oude banken terug wil, dan zullen wij die in de nabije toekomst weer terug in het landschap plaatsen. We willen goede vrienden zijn met de Maaslander­s.”

 ?? FOTO MMD ?? Een aantal buurtbewon­ers uit Elen en Rotem protesteer­de gisteravon­d tegen de verdwijnin­g van hun oude vertrouwde zitbanken aan de Maas.
FOTO MMD Een aantal buurtbewon­ers uit Elen en Rotem protesteer­de gisteravon­d tegen de verdwijnin­g van hun oude vertrouwde zitbanken aan de Maas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium