Het Belang van Limburg

Disney tikt prinsessen op de vingers

‘Frozen’-zussen brengen geen bezoekjes meer aan zieke kindjes

- Filip VRANCKX

Als u kleine meisjes in huis hebt, is de kans groot dat ze een boekentas, een pop of zelfs een jurk van ‘Frozen’ hebben. De prinsessen uit deze Disneyfilm zijn al enkele jaren razend populair. Ook de Hasseltse zussen Steffi (25) en Laurien (22) Decoutere zijn grote fans. Twee jaar geleden besloten ze om verkleed als Elsa en Anna kinderen te bezoeken in onder andere ziekenhuiz­en en scholen. Tot ze onlangs ‘betrapt’ werden door Disney. en Laurien, de nichtjes van VRT-nieuwsanke­r Hanne Decoutere, gaan al twee jaar naar het Jessazieke­nhuis om jonge patiëntjes een leuke tijd te bezorgen. De zussen hadden de jurken van de prinsessen Anna en Elsa nog in de kast hangen na een verkleedpa­rtij voor een benefiet voor hun zieke neefje Sam, die uiteindeli­jk de strijd tegen kanker verloor. Als grote Disneyfans, en met een passie voor het werk van de cliniclown­s, besloten de twee om nog meer kinderen in ziekenhuiz­en te bezoeken. Ze werden steeds vaker gevraagd om op te treden, zelfs in scholen, op kinderfees­tjes en in vluchtelin­gencentra. Maar daar moeten ze nu mee stoppen.

“Tijdens een evenement in SintTruide­n werden we aangesprok­en door een manager van Dis- ney. Wij traden er op als Anna en Elsa, en toevallig stond er daar ook een stand van Disney zelf ”, vertelt Laurien. “De man zei ons dat wat wij deden verboden is. Ze hadden onze Facebookpa­gina bekeken en wisten alles. Ze zeiden zelfs dat wij zelf een Disney-evenement hadden georganise­erd. We waren er zo van aangedaan dat we meteen naar huis zijn gegaan.”

Eisen

Wat volgde was een wekenlange conversati­e per brief met de advocaten van Disney. “We kregen meteen een aantal eisen opgeSteffi legd. Om te beginnen moesten we al onze foto’s van onze website en sociale media verwijdere­n. We moesten ook onze boekhoudin­g openstelle­n en ons voorzien op een schadeverg­oeding voor het organisere­n van Disney-evenemente­n. Maar dat laatste klopt niet: we hebben nooit evenemente­n opgezet in naam van Disney. Daarom besloten hun advocaten om het voorlopig hierbij te laten.” Advocaat Tom Heremans, die door Disney werd ingeschake­ld, bevestigt dat er voorlopig geen schadeverg­oeding komt. “Disney houdt in de gaten wat er op de markt verschijnt en grijpt in als ze vinden dat iets te ver gaat.”

Patent

Steffi staat op het punt om te bevallen en stopt een tijdje met animatie, maar Laurien wil wel nog verder doen. “Ik heb een wrang gevoel overgehoud­en aan de hele situatie. We hadden twee jaar geleden nochtans een advocatenk­antoor gecontacte­erd om te vragen hoe het zat met de rechten. Toen kregen we te horen dat we de naam Disney nooit mochten gebruiken. En hoewel er geen patent was op de naam ‘Frozen’, hebben we die voor de zekerheid ook niet gebruikt.” “We zijn er bovendien niet rijk van geworden. Wat we verdienden, ging grotendeel­s naar pruiken, lenzen en kostuums. Want mensen willen dat we er zo echt mogelijk uitzien.” Ondertusse­n hebben Laurien en haar vriend een nieuw concept uitgewerkt met eigen personages. “De eerste twee zijn af, er zijn zelfs al boekingen binnen. Het is alleszins fijn om te zien dat mensen nog altijd geïnteress­eerd zijn in ons. Al blijf ik wel schrik hebben om ooit nog zoiets mee te maken.”

 ?? Foto HBVL
FOTO HBVL ?? De zussen bezoeken al twee jaar kinderen in het Jessazieke­nhuis verkleed als Anna en Elsa uit ‘Frozen’.
Foto HBVL FOTO HBVL De zussen bezoeken al twee jaar kinderen in het Jessazieke­nhuis verkleed als Anna en Elsa uit ‘Frozen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium