Het Belang van Limburg

Elk jaar 2.000 fietsen gestolen in Limburg

- Dirk JACOBS

In Limburg worden jaarlijks 2.000 fietsen gestolen en dat hoge aantal baart het provincieb­estuur zorgen. Daarom komt er een nieuwe campagne: ‘Laat je fiets gerust achter’. “Zeker nu er met de elektrisch­e fietsen steeds duurdere exemplaren in omloop zijn, is preventie belangrijk”, meent gouverneur Herman Reynders. Opvallend, het aantal fietsdiefs­tallen blijft de jongste jaren constant. “Vanaf nu gaan we ook meten welke soorten gestolen worden”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “Zo kunnen we beter in kaart brengen waar we bijkomende maatregele­n moeten nemen.”

Hasselt is één van de Limburgse gemeenten die al jaren inzetten op de strijd tegen fietsdiefs­tallen. “Eén van de meest eenvoudige dingen die we de fietsers aanraden is nog altijd om hun fiets te laten graveren met hun rijksregis­ternummer en om een bewaakte fietsensta­lling te gebruiken”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Ook je fiets sluiten met twee verschille­nde sloten kan al veel effect hebben.” Door de popularite­it van elektrisch­e fietsen, zijn tweewieler­s ook steeds duurder. “Het gaat al snel over fietsen van verschille­nde duizenden euro’s. Erg aantrekkel­ijk voor dievenbend­es. Daarom hebben we in de brochure, waarin we tien tips verzamelen, extra aandacht voor deze fietsen. Zo raden we aan om het afneembare display, de accu en de kilometert­eller van de fiets te halen en mee te nemen als de fiets ergens geparkeerd wordt. Op die manier kunnen deze fietsen op dat ogenblik niet langer elektrisch gebruikt worden. Zo zijn ze dus minder aantrekkel­ijk.”

“Toch zijn we er ons van bewust dat er, ondanks alle inspanning­en, nog steeds fietsen gestolen zullen worden”, zegt gedeputeer­de Vandenhove. “Daarom zetten we ook in op nazorg bij mensen die toch het slachtoffe­r van een fietsdiefs­tal zijn. De website www.gevondenfi­etsen.be is enkele jaren geleden door de provincie Antwerpen opgestart en daarop kunnen gedupeerde­n terecht om hun fiets alsnog terug te vinden. Vanaf nu gaan we die mogelijkhe­den ook aanbieden aan de Limburgers.”

 ?? FOTO BELGA ?? Je fiets laten graveren is nog altijd een van de beste manieren om dieven een stap voor te zijn.
FOTO BELGA Je fiets laten graveren is nog altijd een van de beste manieren om dieven een stap voor te zijn.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? In Winterslag was het De Mijnwerker die een reddingsve­st om kreeg en een rugzakje met de hoogst noodzakeli­jke spullen.
FOTO CHRIS NELIS In Winterslag was het De Mijnwerker die een reddingsve­st om kreeg en een rugzakje met de hoogst noodzakeli­jke spullen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium