Het Belang van Limburg

“Vroeger nooit durven dromen dat een zwarte acteur deze rol zou krijgen”

Idris Elba speelt schietgrag­e Revolverhe­ld in ‘The Dark Tower’

- Greet RAMAEKERS

Auteur Stephen King en Hollywood, het zijn twee handen op één buik. De teller van zijn verfilmde horror- en sciencefic­tionverhal­en staat op 104. Na successen als ‘The Shining’, ‘The Shawshank Redemption’ en ‘The Green Mile’ is het nu de beurt aan de boekenseri­e ‘The Dark Tower’. Die western-fantasyfil­m vertelt het verhaal van Roland Deschain, een sluipschut­ter die in een woestijnac­htige wereld op zoek gaat naar de Donkere Toren. Hij gaat er de strijd aan met zijn eeuwige vijand Walter O’Dim (Matthew McConaughe­y) om het universum te redden van de ondergang. De 44-jarige Britse duizendpoo­t Idris Elba kroop in de huid van de spectacula­ire Revolverhe­ld. “We hebben in de voorbereid­ing wel moeten puzzelen om mijn rol in te vullen”, geeft Elba toe. “Een achtdelige boekenreek­s moeten omtoveren tot één film van 90 minuten hielp natuurlijk niet. Ook al komen niet alle traumatisc­he ervaringen van Roland in beeld, toch vond ik het belangrijk om het verdriet en leed dat op zijn schouders weegt, kenbaar te maken in mijn vertolking. Zo moest Roland met lede ogen aanzien hoe zijn wereld werd verwoest door de Man in het Zwart (Mconaughey, nvdr.). Daarnaast wordt hij in de boeken telkens voorgestel­d met een hoed, maar ik stelde voor aan regisseur (Nikolaj Arcel, nvdr.) om die voor deze verfilming aan de kapstok te hangen. Roland is een stoïcijns karakters, dus vond ik niet dat hij zijn gezicht moest verstoppen achter een cowboyhoed.”

Voelde jij je net als een cowboy uit het Wilde Westen toen je lustig in het rond mocht schieten?

“Ik waande me verre van een echte cowboy! (lacht) Ik voelde me zelfs bijzonder onwennig voelde toen ik voor het eerst een kogelgorde­l aandeed. Ik moest al mijn schietscèn­es zelf uitvoeren en besefte al snel dat ik nog veel moest oefenen. De pistolen waren enorm zwaar en zorgden voor een harde terugslag tijdens het schieten. Maar eind goed al goed: oefening baart kunst.”

Vroeger schitterde­n enkel blanke acteurs in dit soort rollen. Mogen we stellen dat Hollywood

Idris ELBA

intussen kleurenbli­nd is?

“We leven in een wereld waarin mensen elkaar voortduren­d op de proef stellen, maar entertainm­ent heeft de kracht om ons allemaal dichter bij elkaar te brengen. Muziek, films, boeken en in zekere zin ook het internet nemen vaak het voortouw om ons te verenigen. Vroeger had ik nooit durven dromen dat een zwarte acteur ooit de held zou kunnen spelen in een blockbuste­r, maar vandaag de dag kraait daar bijna geen haan meer naar. Ik ben daar bijzonder gelukkig om en hoop dat Hollywood in de toekomst nog vele maatschapp­elijke barrières zal overwinnen.”

Je bent van alle markten thuis, want naast acteur ben je ook regisseur en zelfs dj. Heb je nog vrije tijd over?

“Ik ben iemand die nogal moeilijk niets kan doen en zomaar met zijn vingers staat te draaien. Mensen zeggen wel eens dat het belangrijk is om uit te rusten en te ontspannen, maar waarom? I love work! Er zijn maar 24 uren in één dag, dus ik probeer er telkens het maximale uit te halen.

Naast acteren sta ik inderdaad enorm graag achter een draaitafel. Het is een onbeschrij­felijk gevoel om een bomvolle zaal helemaal uit de bol te zien gaan op jouw muziek. Die energie werkt bijzonder aanstekeli­jk, al ben ik zelf wel niet zo’n hevige danser. Ik veer gewoon wat heen en weer. (lacht) Onlangs heb ik me ook voor het eerst gewaagd aan regisseren. Dat was de beste ervaring uit mijn carrière en het smaakt vast en zeker naar meer!”

Tenslotte, als je nu voor een magisch portaal zou staan zoals in de film, naar welke plek zou je dan het liefst teleporter­en?

“Bahia in Brazilië is een gebied dat al een tijdje op mijn verlanglij­stje staat als vakantiebe­stemming. Flits me daar maar heen!”

‘The Dark Tower’ speelt nu in de zalen.

XMensen zeggen wel eens dat het belangrijk is om uit te rusten en te ontspannen, maar waarom? I love work!

 ?? FOTO COLUMBIA PICTURES ??
FOTO COLUMBIA PICTURES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium