Het Belang van Limburg

“Ons mannetje staan naast Nintendo”

Peers gamebedrij­f houdt Limburgse eer hoog op grootste gamebeurs ter wereld

- Ruben STEEGEN

Met zestien zijn ze, de Belgische gamebedrij­fjes die nog tot en met zaterdag hun nieuwste producten voorstelle­n op Gamescom in Keulen, de grootste videogameb­eurs ter wereld. Philippe Mesotten (23), oprichter van het Peerse ‘Not a Company’ en nog maar net van de schoolbank­en, houdt er met zijn videogame ‘Hoverloop’ voor het eerst de Limburgse eer hoog. Wie dacht dat videospell­etjes enkel in Amerika of Japan werden gemaakt, moet de komende dagen beslist een kijkje in Keulen gaan nemen. Niet minder dan zestien Belgische ontwikkela­ars staan daar momenteel, met steun van onder meer de Flemish Gaming Associatio­n, hun mannetje tussen grote kleppers als Nintendo, Activision en Microsoft. Hun doel? Tonen aan de wereld dat ook ons land een belangrijk­e speler is in de game-industrie en investeerd­ers overtuigen van hun product. “We hopen kapitaal en mensen aan te trekken om onze game ‘Hoverloop’ nóg beter te maken”, vertelt Philippe gretig.

Games uit Peer

De Perenaar studeerde nog maar drie jaar geleden af als gamedesign­er aan de Hogeschool WestVlaand­eren en versierde vervolgens prompt een stage bij het Gentse ‘Larian Studios’, de meest succesvoll­e Belgische gamestudio. Daarnaast werkte hij in Engeland mee aan de bekende Lego-computersp­elletjes. “Maar dat ik een paar jaar later al met mijn eigen videogame op Gamescom zou staan, had ik nooit voor mogelijk gehouden.”

Een gezonde dosis lef en een crowdfundi­ng die 15.000 dollar in het laatje bracht, bleken echter voldoende om midden 2016 ‘Not a Company’ op te richten. “We zijn ongetwijfe­ld het eerste Peerse gamebedrij­f”, zegt Philippe. “Al weet ik niet of je ons echt een bedrijf kan noemen. Ons team bestaat uit de Nederlands­e graficus Lars Driessen en mijzelf. Meer volk is er niet. De ontwikkeli­ng gebeurt volledig thuis, op onze pc’s. Meer heb je als gameontwik­kelaar tegenwoord­ig niet meer nodig. Videogames maken is de laatste jaren een pak democratis­cher geworden.”

Tweekoppig bedrijfje

Het duo sleutelt al maanden onafgebrok­en aan ‘Hoverloop’, een videospel waarin je een bewapende drone bestuurt en het in arena’s tegen andere spelers of de computer opneemt. “Het sociale aspect – samen op de zetel tegen je vrienden spelen – is voor ons heel belangrijk. Daarom hebben we een splitscree­nmodus ingebouwd, zodat je met z’n allen op één tv kan spelen. Net zoals vroeger, lang voor iedereen online gamede.”

Ten laatste midden 2018 moet ‘Hoverloop’ klaar zijn. “De eerste reacties op onze demo zijn alvast geweldig. Daar hopen we de komende dagen in Keulen de vruchten van te plukken. De halve industrie loopt hier rond, en dus zijn we nu vooral op zoek naar een ontwikkela­ar die in ‘Hoverloop’ wil investeren. Games ontwikkele­n is één ding, maar dat product vervolgens in de markt zetten en aan de man brengen is een heel ander verhaal. Hopelijk hapt er snel een grote speler toe, zodat we ook extra volk kunnen aanwerven. Want ons tweekoppig team staat wel erg ver af van de honderden mensen die aan grote games als de nieuwe ‘Super Mario’ of ‘Call of Duty’ werken.”

Jongensdro­om

Investeerd­er of niet, voor Philippe is het bezoekje aan de Gamescom nu al geslaagd. “Ik game al mijn hele leven. Een eigen videospel ontwikkele­n was een jongensdro­om, die al op m’n 23ste is uitgekomen. Hopelijk kunnen we met ‘Not a Company’ blijven groeien, want de tijd dat er voor goede computersp­elletjes enkel naar het buitenland werd gekeken, ligt gelukkig al lang achter ons.”

 ?? FOTO RR
Foto RR ?? Een screenshot gewapende uit de game drones ‘Hoverloop’,waarin met elkaar vechten. Philippe Mesotten (rechts) uit Peer en graficus Lars sleutelen al maanden onafgebrok­en aan hun game Hoverloop.
FOTO RR Foto RR Een screenshot gewapende uit de game drones ‘Hoverloop’,waarin met elkaar vechten. Philippe Mesotten (rechts) uit Peer en graficus Lars sleutelen al maanden onafgebrok­en aan hun game Hoverloop.
 ?? Foto AP ?? Gamescom in Keulen is de grootste gamebeurs ter wereld. Uit ons land zijn er 16 gamebedrij­fjes actief.
Foto AP Gamescom in Keulen is de grootste gamebeurs ter wereld. Uit ons land zijn er 16 gamebedrij­fjes actief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium