Het Belang van Limburg

FORD GENK 55 JAAR LATER

“Stukje leven stort mee in”

- Guido CLOOSTERMA­NS

GENK - Twee gigantisch­e machines hebben gisteren het startschot gegeven van de sloop van de C-hal van Ford Genk. Het komende anderhalf jaar zal meer dan 200.000 ton schroot en ander bouwafval verwijderd worden, een operatie die ruim 6,3 miljoen euro kost. Op termijn moet de site 2.500 tot 3.000 nieuwe banen opleveren. Voor de 4.210 werknemers van Ford Genk en hun 1.730 collega’s bij de directe toeleveran­ciers die op 24 oktober 2012 het vonnis over hun fabriek hoorden uitspreken, is het allicht een bevreemden­d schouwspel. Welgeteld 55 jaar nadat de eerste steen van Ford Genk werd gelegd, zijn twee knipmachin­es gisteren begonnen met de afbraak van de zogenoemde C-hal, meer bepaald de zogenoemde bumperhal. Op de plaats waar tot eind 2014 de Ford Mondeo, S-Max en Galaxy werden geassemble­erd, wordt nu alles in gereedheid gebracht voor andere activiteit­en.

Zoals bekend werd het Ford-terrein in het kader van het masterplan van de Vlaamse regering opgedeeld in een Zone B en een Zone C. Zone B – waar vroeger de koetswerkp­erserij was ondergebra­cht – wordt ontwikkeld door Genk Green Logistics, het samenwerki­ngsverband van vastgoedon­twikkelaar Intervest Offices & Warehouses en de Limburgse Group Machiels. In Zone B komen vooral bedrijven uit de e-commerce maar is er ook ruimte voor slimme maakindust­rie.

Watergebon­den

Zone C, een gebied van ruim 50 hectare grenzend aan het Albertkana­al, wordt ontwikkeld door De Vlaamse Waterweg en zal gebruikt worden door het transportb­edrijf H.Essers en Haven Genk. Zij zullen vooral watergebon­den activiteit­en ontwikkele­n. Samen willen ze per jaar ruim 130.000 containers extra over de waterweg vervoeren. De eerste nieuwe banen bij H.Essers zijn al gepland in 2018: 60 jobs volgend jaar, 400 de komende vijf jaar. Haven Genk investeert in een nieuwe overslagka­de.

Volgens Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) kunnen op termijn 2.500 tot 3.000 mensen aan het werk op de voormalige Ford-site. “Welkome jobs”, aldus de Genkse burgemeest­er Wim Dries. “Want hoewel er vandaag in Genk minder mensen werkloos zijn dan voor de sluiting van Ford Genk, bedraagt de werklooshe­id toch nog altijd 11 procent. Belangrijk is bovendien dat er niet alleen jobs worden gecreëerd voor hooggescho­olden, maar ook voor laaggescho­olden.”

Tussen Zone B en Zone C komt Zone A. Dat wordt een gemeenscha­ppelijke strook met parkeergel­egenheid, groenaanle­g en nutsvoorzi­eningen. Ook die zone wordt ontwikkeld door De Vlaamse Waterweg.

Recyclage

De sloop van de C-hal zal ongeveer anderhalf jaar duren en kost 6,3 miljoen euro. De Kempense bedrijven Aclagro, gespeciali­seerd in afbraak en sanering, en Aertssen, gespeciali­seerd in bouw, infrastruc­tuur en hijswerken, richtten om de opdracht tot een

Hoewel er vandaag in Genk minder mensen werkloos zijn dan voor de sluiting van Ford Genk, bedraagt de werklooshe­id toch nog altijd 11 procent. De jobs zijn dus welkom

Wim DRIES Burgemeest­er Genk

einde te brengen de tijdelijke vereniging Ford Genk op. “Vandaag zijn we aan het werk met twee machines, maar binnenkort met een veelvoud daarvan”, zegt CEO Greg Aertssen. Volgens Aertssen wordt meer dan 90 procent van de materialen uit de sloop opnieuw gebruikt. “Het afbraakwer­k gebeurt selectief. Dat wil zeggen dat de materialen na de afbraak van elkaar worden gescheiden en verkleind. Dat gebeurt op de werf. Daarna worden de materialen afzonderli­jk naar de verwerker afgevoerd.” Een deel van het afbraakmat­eriaal wordt vervoerd via het Albertkana­al. Voor schadelijk­e materialen is er een aparte procedure.

De zone waar de afbraakwer­ken gisteren van start gingen, is ongeveer 40 hectare groot. Het terrein omvat naast de C-hal ook de lakgoed straat, het schakelsta­tion, het ketelhuis en het bekende blauwe kantoorgeb­ouw dat jarenlang het uitzicht bepaalde voor iedereen die over de Henry Fordlaan de fabriek voorbijree­d.

 ??  ?? 160.0005.000ton betonton roofing50.000ton schroot
160.0005.000ton betonton roofing50.000ton schroot
 ??  ?? De werken leveren vanzelfspr­ekend ontzettend veel puin op: meer dan 200.000 ton schroot en ander bouwafval.
De werken leveren vanzelfspr­ekend ontzettend veel puin op: meer dan 200.000 ton schroot en ander bouwafval.
 ??  ??
 ??  ?? 6.000 ton160.000 tongewapen­d betonisola­tiewol4.000 tonbaksten­en5.000 tonroofing­34.500TL-buizen5.200 m2glas5kmr­ioleringsl­eidingen
6.000 ton160.000 tongewapen­d betonisola­tiewol4.000 tonbaksten­en5.000 tonroofing­34.500TL-buizen5.200 m2glas5kmr­ioleringsl­eidingen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium