Het Belang van Limburg

“We wilden het te mooi doen”

-

“Te plat, te naïef, te sympathiek.” Ivan Leko zag het ook: zijn ploeg was gewoon niet goed genoeg. Omdat ze niet beter kunnen of toch omdat Club zichzelf verloochen­d had door niet vol voor het voetbal te gaan waar al een tijdlang op getraind wordt? “Onze bedoeling was nog steeds om met dat balbezit iets te doen. Op onze manier.” Ivan Leko keek nors. Kwaad zelfs. Diep, diep teleurgest­eld. Zijn spelers hadden niet kunnen brengen wat hij zo graag had willen zien: doelpunten. Of grinta. Of ook maar één kans. “Normaal gezien was dit de meest offensieve opstelling die ik kon brengen. Met spelers die in hun beste vorm verkeren. Maar wat kregen we? Veel te veel balbezit. Het was niet de bedoeling om louter en alleen de bal te hebben, hé. Ook om iets met die bal te doen. We speelden te horizontaa­l, niet verticaal. We waren absoluut niet snel in de omschakeli­ng. Te sympathiek, te plat en te naïef, dat waren wij: eigenlijk alles wat een trainer niet wou.”

Te weinig kansen

Alles wat een trainer niet wou. Zeker niet een trainer die nog alles moet bewijzen bij Club Brugge en zeer blij zou geweest zijn met een extra duwtje in de rug.

Vooral het feit dat Club geen enkele kans creëerde, stootte hevig tegen de borst. In de competitie scoort Club veel, maar echt superveel kansen creëren doet het ook niet. Is er iets structuree­l mis? “Ik maak me geen zorgen over de kansen die we creëren in de Jupiler Pro League, hoor”, zegt Leko. “Tegen Kortrijk deden we het recent nog goed op dat vlak. En dat was ook zo in de andere matchen. En in Europa hebben we toch ook drie keer gescoord tegen Basaksehir? Het is lang niet zo slecht als het misschien wordt voorgestel­d. Voor deze match moeten we wel de analyse maken. Kijk: vandaag was er geen rendement, speelden we niet met het instinct van de killer, wilden we het te mooi doen. En de realiteit is wat het is: te weinig gecreëerd. Het is niet zo dat deze ploeg niet genoeg kwaliteit heeft.”

Een van die trieste dagen

Maar wat is het dan wel? Wat heeft ervoor gezorgd dat Club zo kansloos naar de slachtbank werd geleid? “We moeten de analyse nog maken. Maar dit is sowieso een van de trieste dagen van de club. We moeten opnieuw opstaan, dat is normaal de sterkte van deze club.” Vreest Leko na deze uitschakel­ing voor de sterkte van zijn eigen positie? “We zijn nog in het begin van het seizoen”, sust de Kroaat. “Dit is pijnlijk, maar het voetbal dat we al in de ploeg geslepen hebben, is wel degelijk goed. Nogmaals: er waren gewoon geen killers in deze match en AEK was beter.”

De harde waarheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium