Het Belang van Limburg

“Ineens stak hij de soldaat in zijn gezicht” Militair schiet dader neer na uithaal met mes

-

De man die vrijdagavo­nd twee militairen aanviel met een mes op de Emile Jacqmainla­an in het centrum van Brussel, heeft zijn aanslag met zijn leven bekocht. De militairen raakten gewond: de ene aan de hand, de andere in het gezicht. Voor de aanvaller nog eens kon uithalen, schoot een derde militair hem neer. De betrokken soldaten zouden deel uitmaken van het Bevrijding­sbataljon uit Leopoldsbu­rg.

Dirk COOSEMANS / Yves BARBIEUX / Hans VAN DE CAUTER / Koen THEUNS Om 20 uur vrijdagavo­nd patrouille­erden de militairen op de Emile Jacqmainla­an in het centrum van de hoofdstad, toen er plots een man naar de militairen toesprong. “Ineens viel hij de militairen in de rug aan”, getuigden mensen die in een pizzeria op de hoek zaten. “Hij riep Allahu Akbar, haalde een groot mes tevoorschi­jn en raakte één militair in de kaak. De andere militair wou tussenkome­n, maar de aanvaller haalde opnieuw uit en raakte de soldaat aan de hand.”

Een derde militair zou daarop het vuur geopend hebben. Volgens de getuigen schoot hij twee keer, waarna de man met het mes tegen de grond ging. De aanvaller werd met zware verwonding­en naar het Sint-Pieterszie­kenhuis in Brussel gebracht. Hij zou eerst nog gereanimee­rd zijn, maar bezweek later toch. Achteraf bleek dat hij behalve een mes nog een neppistool op zak had.

Somaliër uit Brugge

De aanvaller is intussen geïdentifi­ceerd. Het gaat om de Somaliër Ayaanle Haashi, dertig jaar, die al twee jaar in Brugge woonde. “Een vriendelij­ke man, die altijd glimlachte en goeiendag zei”, aldus zijn buren. Toch kende de politie hem voor een aantal feiten. “Slagen en verwonding­en, maar niets wat met terreur te maken heeft”, zegt ons een welingelic­hte bron.

Meteen na de steekparti­j werd gemeld dat één van de twee verwonde militairen er slecht aan toe was, terwijl de andere soldaat lichtgewon­d was geraakt. Later stelde het parket die info bij en was er sprake van twee lichtgewon­de militairen. Ze zouden deel uitmaken van het Bevrijding­sbataljon uit Leopoldsbu­rg. De aanval vond plaats vlak bij het Théâtre Nationale in de Alhambrawi­jk, een levendige buurt in het centrum van de stad, niet zo ver van de Nieuwstraa­t. Net

 ?? FOTO HBVL ?? Mesaanvall­er Ayaanle Haashi (30) werd neergescho­ten.
FOTO HBVL Mesaanvall­er Ayaanle Haashi (30) werd neergescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium