Het Belang van Limburg

Primeur in provinciaa­l voetbal: match achter gesloten deuren

SK Heusden 06 en Eendracht Houthalen spelen zonder toeschouwe­rs uit vrees voor represaill­es

- Ruben Steegen

HEUSDEN-ZOLDER - Opmerkelij­k voetbalnie­uws uit Vierde Provincial­e A, waar de match tussen SK Heusden 06 en FC Eendracht Houthalen van zondag 3 september op vraag van de thuisclub achter gesloten deuren plaatsvind­t. Anderhalf jaar geleden ontaardde dezelfde derby in een vechtparti­j en moest een supporter van Heusden met een gebroken oogkas naar het ziekenhuis. Uit angst voor represaill­es wordt nu geen enkele voetbalfan meer toegelaten. “We kunnen de veiligheid van de supporters volgende zondag niet garanderen”, zegt secretaris Nando Barzan van SK Heusden 06. Het provincial­e voetbalsei­zoen moet nog beginnen, maar heeft nu al een trieste primeur te pakken: voor het eerst gaat een match in vierde provincial­e al op de tweede speeldag achter gesloten deuren door. De beslissing kwam er niet op bevel van de politie, maar op vraag van de thuisclub zelf. “Heel jammer, maar we zien geen andere uitweg”, zegt Nando Barzan van SK Heusden 06, dat zondag 3 september Eendracht Houthalen ontvangt.

Schoon schip

Anderhalf jaar geleden ontaardde diezelfde match na een discussie op het veld in een ware vechtparti­j, waar ook supporters bij betrokken raakten. Een fan van Heusden moest met een gebroken oogkas naar het ziekenhuis. “Die man heeft er intussen verschille­nde operaties opzitten en revalideer­t nog altijd thuis”, weet Barzan. De vechtparti­j was voor Eendracht Houthalen bovendien het zoveelste incident op rij, waardoor de voetbalbon­d geen andere uitweg zag dan de eerste ploeg van de Meulenberg­se club een jaar uit competitie te halen.

“Na die schorsing hebben we schoon schip gemaakt”, benadrukt secretaris Ahmet Somer van het vernieuwde Eendracht Houthalen. “We hebben een succesvoll­e doorstart achter de rug, maar door ons al het tweede competitie­weekend achter gesloten deuren te laten spelen worden we opnieuw als probleemcl­ub bestempeld. Bijzonder jammer.”

Vlekkeloos parcours

Volgens secretaris Barzan had SK Heusden 06 er op voorhand bij de voetbalbon­d op aangedrong­en om in een andere reeks dan Eendracht Houthalen te worden ondergebra­cht. “Dat is helaas niet gebeurd, waardoor we nu gedwongen zijn om de deuren gesloten te houden. We kunnen de veiligheid van onze spelers en supporters niet garanderen.” De club vreest voor represaill­es van de fans. “Dit is geen beslissing tegen Eendracht Houthalen, maar de feiten van anderhalf jaar geleden zitten bijzonder hoog bij een aantal van onze supporters. Omdat we vrezen dat de situatie tijdens de match zou kunnen escaleren, hebben we een drastische beslissing moeten nemen. Uiteraard zijn we daar niet gelukkig mee. Bovendien lopen we een pak inkomsten mis. Maar veiligheid is onze allergroot­ste bekommerni­s. Liever voorkomen dan genezen.” Hoewel het clubbestuu­r van Eendracht Houthalen zich bij de beslissing neerlegt, betreurt ze de gang van zaken. “Dit verhaal kent enkel verliezers. Onze bekermatch­en van de afgelopen weken zijn vlekkeloos verlopen, en we zijn vastbeslot­en om op datzelfde elan verder te gaan.”

We kunnen de veiligheid van de supporters niet garanderen

Nando BARZAN Secretaris SK Heusden 06 We hebben een succesvoll­e doorstart achter de rug, maar nu worden we opnieuw als probleemcl­ub bestempeld

Ahmet SOMER Secretaris Eendracht

Houthalen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Nando Barzan, Toon Jouck en Tony Aerts van SK Heusden 06 zullen de poort dichtdoen voor supporters op 3 september als hun club tegen Eendracht Houthalen speelt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Nando Barzan, Toon Jouck en Tony Aerts van SK Heusden 06 zullen de poort dichtdoen voor supporters op 3 september als hun club tegen Eendracht Houthalen speelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium