Het Belang van Limburg

“Waarom liep die man nog vrij rond?”

Zwaargewon­de slachtoffe­rs en familie vermoorde Kinrooise vragen 200.000 euro schadeverg­oeding

- Geert HOUBEN

De familie van de Kinrooise Lisette Meerten, die op 11 februari 2016 in Heusden-Zolder door een ontsnapte psychiatri­sche patiënt vermoord werd, eist samen met nog twee zwaargewon­de slachtoffe­rs een schadeverg­oeding van 200.000 euro. “Ze vragen zich ook af hoe het komt dat een tikkende tijdbom als Matouf L. nog vrij rondliep”, zegt hun advocaat Bert Partoens.

Thuisverzo­rgster Lisette Meerten was op 11 februari vorig jaar aan het werk in Heusden-Zolder toen ze door Matouf L. (47) doodgeslag­en werd met twee houten palen. Een 50-jarige mindervali­de vrouw en haar moeder van 78 raakten zwaargewon­d en ondervinde­n tot op vandaag nog altijd de gevolgen van de aanval. Matouf L. was eerder die donderdag ontsnapt uit het Sint-Franciskus­ziekenhuis, waar hij door spoed naar de afdeling psychiatri­e werd gestuurd. De Houthalena­ar was al twee keer eerder geïnternee­rd, en de man sleepte een verleden van drugsfeite­n, inbraken en gewelddade­n met zich mee. “De familie van de slachtoffe­rs kan maar niet begrijpen dat deze man nog vrij rondliep”, zegt hun advocaat Bert Partoens. “Gezien zijn verleden en zijn opname in het ziekenhuis was het mogelijk geweest om dit te voorkomen.”

Personeels­gebrek

Gisteren had de Houthalena­ar voor de Hasseltse correction­ele rechtbank moeten verschijne­n, maar door personeels­gebrek bij het veiligheid­skorps dat de man van de Antwerpse gevangenis moest overbrenge­n, gebeurde dat niet. “Wij betreuren ook dat het proces niet is kunnen doorgaan, zeker gezien de grote opkomst van de burgerlijk­e partijen”, zegt Partoens. “De rechtbank mag meer aandacht hebben voor de slachtoffe­rs”, vult Kelly Dirkx, dochter van Lisette Meerten, aan. “Ik heb er de hele nacht niet van geslapen omdat ik

voor het eerst in anderhalf jaar de moordenaar van mijn moeder zou zien, heb een vrije dag genomen… Ze spelen met onze emoties, want blijkbaar wisten ze donderdag al dat het proces niet kon doorgaan.” De zaak is nu uitgesteld naar 19 september.

De zitting vindt plaats in de raadkamer of achter gesloten deuren, omdat het openbaar ministerie de internerin­g van Matouf L. vraagt. “Maar wij willen net dat het ze het proces in het openbaar voeren door de maatschapp­elijke impact die deze zaak gehad heeft. Dit zou het verwerking­sproces ten goede komen.”

Voor de slachtoffe­rs en de nabestaand­en van Lisette Meerten wordt alvast bijna 200.000 euro schadeverg­oeding gevraagd. Moest die eis ingewillig­d worden, dan blijft de vraag wel of de Houthalena­ar dat bedrag kan ophoesten. De man heeft nagenoeg geen bezittinge­n.

 ?? FOTO RL/HBVL ?? Lisettes man Jaak en dochter Kelly met kleindocht­ers Emma, Lieze en Mare. Inzet links: Lisette Meerten.
FOTO RL/HBVL Lisettes man Jaak en dochter Kelly met kleindocht­ers Emma, Lieze en Mare. Inzet links: Lisette Meerten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium