Het Belang van Limburg

Vragen bij Hasselts huwelijk van Belkacem

Dienst Vreemdelin­gzaken vraagt parket onderzoek te starten

- Nancy VANDEBROEK

De Dienst Vreemdelin­genzaken heeft in een brief aan het Limburgse parket gevraagd om een onderzoek te starten naar het huwelijk van Fouad Belkacem, dat in mei in de gevangenis van Hasselt werd voltrokken. Het religieuze huwelijk gebeurde volgens de dienst toen Belkacem nog getrouwd was met zijn eerste vrouw én onder dwang. Fouad Belkacem (35), de veroordeel­de leider van de terroristi­sche organisati­e Sharia4Bel­gium, trouwde in mei in de gevangenis van Hasselt. Schepen Brigitte Smets (sp.a) zag geen reden tot bezwaar voor het huwelijk, want het parket had geen negatief advies gegeven. Uit onderzoek was gebleken dat Belkacem een duurzame relatie had met zijn tien jaar jongere vrouw. De twee zijn al zeven jaar samen en hebben drie kinderen. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) betreurde de beslissing. Volgens hem bemoeilijk­t het huwelijk de procedure om Belkacems Belgische nationalit­eit af te nemen. Ook directeur-generaal Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) is het niet eens met Belkacems huwelijk, blijkt nu. Begin juli stuurde hij een brief naar het parket van Hasselt met de mededeling dat Belkacem van oktober 2003 tot november 2010 getrouwd was met een vrouw met de Marokkaans­e nationalit­eit.

In juli van 2010 trouwde Belkacem al voor de sharia met zijn huidige echtgenote. In augustus 2010 woonden ze al samen, terwijl zijn huwelijk met de Marokkaans­e dus pas in november van dat jaar officieel op de klippen liep. Roosemont vraagt zich af of dit een inbreuk is op het verbod op bigamie. Volgens hem was er sowieso een inbreuk op het feit dat in ons land eerst voor de wet moet worden getrouwd voordat een religieus huwelijk kan worden aangegaan.

Roosemont stelt ook dat er elementen zijn om een onderzoek naar een gedwongen huwelijk te starten. De ouders van Belkacems echtgenote menen dat hun dochter niet uit vrije wil trouwde met de prediker. Zij zeggen dat ze niet hebben ingestemd met het islamitisc­he huwelijk en ze alle contact kwijt zijn met hun dochter. De vader zou ook al telefonisc­h zijn bedreigd door Belkacem. Ze vrezen voor de veiligheid van hun dochter: Belkacem zou haar onderdrukk­en en mishandele­n.

Het parket van Hasselt bevestigt de ontvangst van de brief. “De informatie zal in alle objectivit­eit en onafhankel­ijkheid worden onderzocht”, klinkt het. “Het parket maakt zich sterk eerlijke en rechtvaard­ige beslissing­en te nemen, met respect voor ieders rechten. Dit zal gebeuren op een integere, onafhankel­ijke, onpartijdi­ge, respectvol­le en consequent­e wijze.”

 ?? FOTO BELGA ?? Fouad Belkacem.
FOTO BELGA Fouad Belkacem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium