Het Belang van Limburg

Gemeenten schrappen amper reservegro­nd

Burgemeest­ers hebben geen zin om toekomstig­e bouwgrond op te geven

- Liliana CASAGRANDE

De meeste gemeentebe­sturen hebben geen enkel woonreserv­egebied geschrapt, dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V), had in juni gevraagd om te laten weten in welke woonuitbre­idingsgebi­eden de gemeenten in de toekomst nog wilden bouwen en in welke niet. In Houthalen-Helchteren, Sint-Truiden, Tessenderl­o, As, Heusden-Zolder en Ham zullen er een paar sneuvelen. Maar de overgrote meerderhei­d schrapt helemaal niets. De gemeentebe­sturen moesten deze zomer op vraag van Schauvlieg­e nog eens bekijken welke woonreserv­egebieden ze nog echt willen gebruiken en welke niet. Er is maar een handvol Limburgse gemeenten die haar een ‘negatieve’ lijst hebben opgestuurd. “Wij hebben aan Schauvlieg­e laten weten dat zowel het schepencol­lege als de ambtenaar van ruimtelijk­e ordening niet bevoegd is om te bepalen welke woonuitbre­idingsgebi­eden in de toekomst al dan niet aangesnede­n kunnen worden”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), burgemeest­er van Dilsen-Stokkem en Vlaams parlements­lid. “Zoals alle besturen hebben we die keuzes in het verleden al gemaakt bij de structuurp­lannen, maar toen was er inspraak én een besluit van de gemeentera­ad. We blijven daar bij.” “Ik ben benieuwd waar Vlaanderen middelen gaat halen om de eigenaars te vergoeden”, zegt Werner Raskin (Open Vld), burgemeest­er van Hoeselt. “Dat heb ik ook aan de minister gevraagd, een maand geleden al, maar een antwoord heb ik niet gehad. Dus hebben wij ook geen lijsten ingediend. Landelijke gemeenten hebben die woonreserv­e nodig, want anders lopen onze dorpen leeg. Niet iedereen kan zes hoog gaan wonen in de stad.”

Wel schrappen

In Houthalen-Helchteren hebben ze wel alles volgens de regels gedaan. “We hebben onze 24 woonuitbre­idingsgebi­eden nog eens goed bestudeerd”, zegt Jef Verpoorten (CD&V). “Van drie hebben we gezegd dat we die niet meer nodig hebben. Eentje aan de Herebaan Oost, tussen de Sijsjes en de Kortehofst­raat en een ander is een bos aan de Vennestraa­t in Helchteren. Wij beslissen trouwens niet zelf over dat schrappen, dat doet Vlaanderen.”

Ook in Sint-Truiden zullen drie woonuitbre­idingsgebi­eden niet meer voor wonen gebruikt worden. “Daar komen nieuwe bestemming­en voor. Vlaanderen zal daar een openbaar onderzoek voor houden”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Pascal Vossius (Open Vld).

In Tessenderl­o hebben ze ook geadviseer­d om drie woonreserv­egebieden te schrappen: een stukje van het Heiveld, een binnengebi­ed tussen de Schrikhoek en de Boekdonkst­raat en verder nog een te smal stuk in het centrum.

In As gaan ze het woonuitbre­idingsgebi­ed (Oude) Herengrach­t en Maastricht­erstraat/ Zandstraat/Koestraat niet ontwikkele­n, zegt burgemeest­er Tom Seurs (Voluit). In Heusden-Zolder gaat het om drie gebieden waaronder een van 16 hectare in de buurt van De Rieten en een van 10 hectare aan de Halstraat en een kleiner aan de M. Schepersla­an. In Ham gaat het om een stuk achteraan de Gerhoeven.

Niet schrappen

In Hechtel-Eksel, Lummen, Voeren, Meeuwen-Gruitrode, Bocholt, Opglabbeek, Hamont-Achel, Hasselt, Halen, Bilzen, Herk-de-Stad, Nieuwerker­ken, Riemst, Wellen, Alken, Gingelom, Genk, Hoeselt, Dilsen-Stokkem, Borgloon, Diepenbeek en Bree schrappen ze niets.

Geen beslissing

In Leopoldsbu­rg, waar Wouter Beke (CD&V) burgemeest­er is, gaan ze maandag bespreken wat ze zullen doen.

In Overpelt is - gezien de fusie - nog geen standpunt ingenomen.

 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium