Het Belang van Limburg

Open Vld wil wel debat over privatiser­ing NMBS

- Liliana CASAGRANDE

Nele Lijnen (Open Vld) vindt dat we wel over de privatiser­ing van de NMBS moeten praten. Ook al heeft premier Charles Michel (MR) vrijdag gezegd dat dit “niet aan de orde” is. Open Vld wil hierin het voortouw nemen in het parlement. Ze staan voorlopig alleen.

Minister van Financiën Johan Vanovertve­ldt (N-VA) wil bekijken of ook de NMBS geprivatis­eerd kan worden. Dat zei hij vrijdagoch­tend op Radio 1. Maar een paar uur later werd hij al teruggeflo­ten door Charles Michel. “Niet aan de orde”, zei Michel. Er komt een werkgroep die zich de komende maanden zal buigen over welke overheidsp­articipati­es verkocht kunnen worden.

“Voor een aantal overheidsb­edrijven kunnen we de privatiser­ing bekijken”, zegt Kris Peeters (CD&V). “Maar over de NMBS zijn er geen afspraken gemaakt.” Open Vld denkt daar anders over. De NMBS mag van Nele Lijnen best wel wat concurrent­ie krijgen. “Telkens iemand over de liberalise­ring van het spoor wil praten wordt er verwezen naar het slechte voorbeeld uit de jaren ’90 in Engeland. Maar je hebt ook goede voorbeelde­n, zoals in Nederland. Daar schrijven ze regionale concessies uit voor lijnen die de Nederlands­e Spoorwegen (NS) te duur vinden om te exploitere­n. Intussen zijn die wel rendabel. In Nederland bepaalt de overheid eerst welke verbinding­en ze willen aanbieden en vervolgens wie dat kan aan de beste prijs.”

Drie scenario’s

Lijnen voorziet drie scenario’s. Een eerste is privé-kapitaal binnen halen bij NMBS zoals dat bij Bpost ook is gebeurd. Een tweede is concurrent­ie toelaten zoals voor de openbare omroep. Een derde is een combinatie van die twee. “We hebben minder inmenging van vakbonden en van politiek nodig, minder onnodige regels en meer vrijheid om de prijs te bepalen. Voor de reiziger maakt het niet uit wie de trein uitbaat. Die heeft vooral een veilig en betrouwbaa­r alternatie­f voor de file nodig, voor een aanvaardba­re prijs.”

Oppositie

Oppositiep­artijen sp.a, PS, Groen en PVDA zijn gekant tegen een privatiser­ing van de NMBS. Ze halen daarbij onder meer het voorbeeld aan van het Verenigd Koninkrijk, waar “een privatiser­ing leidt tot duurdere tickets en een veel grotere kost voor de overheid”. De PS verzet zich zelfs tegen elke vorm van privatiser­ing van overheidsb­edrijven.

 ?? FOTO KVH ?? Nele Lijnen.
FOTO KVH Nele Lijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium