Het Belang van Limburg

Nog veertien legbedrijv­en blijven geblokkeer­d

Maar einde van fipronilcr­isis komt eindelijk in zicht

- Gunter WILLEKENS

De fipronilcr­isis neemt internatio­naal nog uitbreidin­g maar lijkt in ons land over zijn hoogtepunt heen. Nadat ook in Taiwan besmette eieren zijn gevonden, liet het federaal voedselage­ntschap FAVV weten dat in ons land nog veertien legbedrijv­en, waarvan minstens twee in Limburg, geblokkeer­d zijn. Vorige week dinsdag waren nog 21 pluimveebe­drijven preventief geblokkeer­d. Het FAVV blijft zuinig met informatie over de identiteit van de geblokkeer­de bedrijven. Ook binnen de pluimveese­ctor zelf houden de betrokkene­n de lippen stijf op elkaar. Een rondvraag van onze redactie in Limburg, leert dat minimum twee legbedrijv­en (in Hamont en Neerpelt) geen eieren mogen verkopen omdat die nog een te grote hoeveelhei­d fipronil bevatten

Toen begin deze maand aan het licht kwam dat in Nederland en ons land fipronil was gebruikt voor de reiniging van kippenstal­len, werden 86 pluimveebe­drijven na controles van het voedselage­ntschap preventief geblokkeer­d. Hun eieren werden uit voorzorg uit de handel genomen, hoewel het fipronilge­halte te laag was om een gevaar voor de gezondheid te vormen.

Uit de rekken

Het FAVV controleer­de de voorbije weken ook of de eieren die niet meer verkocht mogen worden wel degelijk uit de rekken worden genomen. Daarvoor gebeurden al duizend controles in de distributi­esector en de horeca en werd er al een tiental pv’s opgesteld. Het voedselage­ntschap controleer­t ook verwerkte producten op basis van eieren, zoals koekjes of mayonaise, op de aanwezighe­id van fipronil

Taiwan

Lijkt het ergste van de crisis in ons land achter de rug, dan blijft het schandaal geografisc­h gezien als een olievlek uitdeinen. Ook in Taiwan zijn nu met fipronil besmette eieren gevonden. Het Taiwanese ministerie van Landbouw ontdekte vijftien boerderije­n waar de eieren te veel van het goedje bevatten. Uitschiete­r was een boerderij waar de eieren meer dan dertig keer de toegestane hoeveelhei­d fipronil bevatten. Dat bedrijf is gesloten. Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemer­t, de twee bestuurder­s van het Nederlands­e bedrijf Chickfrien­d dat aan de basis van de mondiale crisis ligt, blijven aangehoude­n.

Patrick R., de Kempenaar die de fipronil aan het Nederlands­e bedrijf leverde, is inmiddels onder voorwaarde­n vrijgelate­n.

 ?? FOTO EPA ?? In ons land lijkt het einde van de fipronilcr­isis in zicht, maar in Taiwan werden deze week eieren ontdekt met tot dertig keer de toegestane hoeveelhei­d van het goedje.
FOTO EPA In ons land lijkt het einde van de fipronilcr­isis in zicht, maar in Taiwan werden deze week eieren ontdekt met tot dertig keer de toegestane hoeveelhei­d van het goedje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium