Het Belang van Limburg

Trump sleutelt aan beschermd statuut Nationale Monumenten

- Roger HUISMAN

De Amerikaans­e president Donald Trump speelt volop met het idee om de nationale monumenten open te stellen voor mijnbouw, olie, gas en andere economisch­e activiteit­en. Minister van Binnenland­se Zaken Ryan Zinke heeft donderdag zijn aanbevelin­gen voor 27 nationale parken aan Trump overhandig­d. Volgens het persagents­chap AP heeft Zinke Trump voorgestel­d om een “handvol” National Monuments open te stellen voor economisch­e activiteit­en. De minister bleef echter vaag over de inhoud van zijn rapport aan Trump, die er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij houtvester­s, mijnwerker­s en oliebaronn­en hun gang wil laten gaan in de natuurpark­en. Minke verzekerde donderdag dat geen enkel natuurpark helemaal voor de bijl zou gaan of dat het in privéhande­n zou vallen. Hij legde er wel de nadruk op dat het gebruik van de parken voor begrazing, visserij of jacht blijft bestaan of verder uitgebreid wordt.

Volgens de Washington Post zou Zinke toch gepleit hebben voor het inkrimpen van het Bear Earspark en Grand Staircase Escalante in de mormonenst­aat Utah, en het Cascade-Siskiyou park in Oregon. Het is geen toeval dat die drie parken onder zijn Democratis­che voorganger­s Bill Clinton en Barack Obama een beschermd statuut kregen. Trump zet alles op alles om de verwezenli­jkingen van Obama bij te schrijven in het vergeetboe­k.

Obama

Obama kende net voor zijn vertrek uit het Witte Huis het 5.260 km2 grote Bear Ears-park in Utah de status van Nationaal Monument toe. Het park, dat op een boogscheut van het indrukwekk­ende Monument Valley ligt, is uniek omwille van de adembeneme­nde canyons en archeologi­sche vondsten van de oorspronke­lijke bewoners. Voor veel indianen zijn de plateaus (mesas) heilige grond. De openstelli­ng van dit park zou wel eens tot grote clashes met de Native Americans kunnen leiden.

Aanslag

Amerika telt in totaal 29 Nationale Monumenten. Hun statuut is lichtjes verschille­nd van de 58 Nationale Parken zoals de Grand Canyon of Joshua Park. De Nationale Monumenten zijn op de eerste plaats bedoeld om de historisch­e vindplaats­en van de oorspronke­lijke, indiaanse bevolking te beschermen. Het eerste National Monument, dat in 1906 door president Theodore Roosevelt werd beschermd, was Devils Tower in Wyoming. Amerikaans­e milieubewe­gingen staan op hun achterste poten voor de nakende aanslag op het Amerikaans­e erfgoed. “Op de vooravond van de 101ste verjaardag van de National Park Service stelt minister Zinke voor om grote delen van de Amerikaans­e parken van de kaart te vegen”, zei Jennifer Rokala van het Center for Western Priorities. Ze haalde ook uit naar de president: “Als Trump enige actie onderneemt om de oppervlakt­e van de Nationale Monumenten weg te vegen, dan zet hij een gevecht voor de rechtbank in gang dat jaren kan aanslepen.”

Schaamtelo­os

Milieuacti­visten vrezen dat Trump de vrijgegeve­n ruimte wil openstelle­n voor mijnbouw en de olie- en gasbonzen. “Een schaamtelo­os cadeau voor de olie- en gasindustr­ie”, zo klaagt Ben Schreiber van Friends of the Earth. Merkwaardi­g is wel dat de olie- en gasbaronne­n niet staan te springen voor een versoepeli­ng van de bestaande regels. Trump laat bijvoorbee­ld ook sleutelen aan minder strenge milieunorm­en voor steenkool, olie en gas. Voor de galerij juichen ze de nakende dereguleri­ng wel toe, maar achter de schermen klinken andere geluiden. Zo willen BP, ExxonMobil en andere grote spelers naar verluidt niet dat de regering de regels voor methaangas­emissie bij olieen gasbronnen versoepelt. Methaangas is als broeikasga­s 25 maal keer sterker dan CO2. Grote bedrijven die zwaar hebben geïnvestee­rd om te beantwoord­en aan de regels uit het Obama-tijdperk, vrezen namelijk dat ze ondergrave­n zullen worden door minder gewetensvo­lle concurrent­en als Trump de regels versoepelt.

 ?? FOTO NEALE CLARK ?? Het Grand Staircase Escalante park in Utah is een van de drie bedreigde Nationale Monumenten.
FOTO NEALE CLARK Het Grand Staircase Escalante park in Utah is een van de drie bedreigde Nationale Monumenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium