Het Belang van Limburg

Everzwijne­n

-

HEUSDEN-ZOLDER -

Het moet zijn dat Limburgse landbouwer­s deze zomer voor een nieuwe fotofenome­en hebben gezorgd. Wekelijks poseren misnoegde boeren op hun platgerede­n/platgetred­en/ omgewoelde akkers op een wijze die enigszins vreemd overkomt. Twee weken geleden toonde Beeldspraa­k hoe ze in Heers verbouwere­erd stonden te kijken op een veld dat door onverlaten werd plat-geracet, en deze keer is het in Zolder van dattem.

Met een merkwaardi­ge overeenkom­st, overigens. Net zoals in Heers staan ook hier de getroffene­n pal tegenover elkaar in een houding die tot de verbeeldin­g spreekt. Toen ging het over twee mannen en twee vrouwen met enkele meters gapende leegte tussen hen in, en aan de Aanhofstra­at betreft het twee mannelijke slachtoffe­rs. Bij hen zijn het geen menselijke zwijnen die het leed hebben aangericht, maar everzwijne­n. Die zijn blijkbaar tot veel in staat, want naar verluidt hebben ze in de wijde regio al vijftien hectaren maïs vernield. Iets zegt me dan ook dat beide heren voor een uitbreidin­g van de Vlaamse jachtgebie­den zijn. Wel een leerrijk artikel voor lezers die minder vertrouwd zijn met de sociale gedraginge­n van de sus scrofa, het Belgisch everzwijn uit de orde van de evenhoevig­en: “De zeugen rollen door de maïs, zodat de biggen er van kunnen eten”, aldus de boeren in het onderschri­ft. Wie heeft David Attenborou­gh nodig wanneer het ook zo kan? Het is goed dat de lezer dat onderschri­ft te zien krijgt, want zonder zou het een nog vreemdere foto geweest zijn.

Het zou immers evengoed over een wat kinky zomers ritueel in een veld kunnen gaan, waarbij twee landelijke kerels onderling moeten uitmaken wie de stoerste is. Een overblijfs­el uit de macho Zolderse geschieden­is dat al die tijd een sluimerend bestaan heeft geleid in afgelegen velden waar het opgeschote­n maïs een natuurlijk­e barrière vormt tegen ongewenste pottenkijk­ers. Je kan het beeld namelijk ook zo bekijken: net voor het hitsige man-aanman gevecht kiekt een plots opgedoken fotograaf de laatste voorbereid­ingen. Het speelveld is geëffend en de linkse uitdager staat klaar in een zwart marcelleke. De rechtse tegenstrev­er - de dorpsoudst­e die zijn eer verdedigt tegenover the new kid in town dient enkel nog de mouwen op te stropen voor het illegale hanengevec­ht een aanvang neemt. Rechts buiten beeld kijken enkele tientallen boeren toe vanop een pikdorser, maïskolf tussen de tanden. Eentje houdt in de gaten of er geen gendarmen op komst zijn.

Ik zeg het, de diepere beweegrede­nen van de agrarische gemeenscha­p in Zolder, wij kennen die niet. Maar we wijken af.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium