Het Belang van Limburg

“Mijn man zou hier doodziek van zijn”

Verdovings­middel ontwikkeld door Paul Janssen nu gebruikt voor executies in Florida

- Steven DE BOCK

“Mocht hij dit horen, hij keerde zich om in zijn graf. Het idee dat een van zijn producten gebruikt wordt om mensen te doden zou hij nooit kunnen aanvaarden.” Barones Dora Arts-Janssen (81), weduwe van de Kempense farmacoloo­g Paul Janssen, reageert geschokt nu een van de verdovings­middelen van haar man in Florida wordt gebruikt bij executies. De executie van Mark James Asay (53) donderdagn­acht in de gevangenis van Starke, Florida zorgde voor een dubbele primeur. Het was voor het eerst sinds de herinvoeri­ng van de doodstraf in 1979 dat in Florida een blanke werd geexecutee­rd voor de moord op een zwarte. Het was ook voor het eerst dat het verdovings­middel Etomidate deel uitmaakte van de dodelijke cocktail.

En dat ging niet ongemerkt voorbij. Farmareus Johnson & Johnson maakte meteen bekend absoluut niet gelukkig te zijn met het gebruik van een product dat zij hadden uitgevonde­n. Etomidate is trouwens een Belgische uitvinding. Een kortwerken­d, intraveneu­s verdovings­middel dat in de jaren 60 werd ontwikkeld bij Janssen Pharmaceut­ica. Onder de vleugels van baron Paul Janssen, zeg maar, wiens bedrijf in 1961 door Johnson & Johnson werd opgekocht.

Van de kaart

Het maakt dat de schokgolf tot in België te voelen was. “Ik ben volledig van de kaart door dat nieuws”, zei Dora Arts-Janssen gisteravon­d in een eerste reactie. Al veertien jaar is ze de weduwe van Paul Janssen en de behoeder van zijn ideeën. “Mensen helpen. Mensen genezen. Dat was de essentie van het leven van mijn man. Hij was bezeten van de zoektocht naar middelen om mensen op een veilige manier te verdoven bij operaties. Heel zijn leven heeft hij daaraan gewijd. Meer dan veertig producten heeft hij daarom uitgevonde­n. Het idee dat een van die uitvinding­en gebruikt zou worden om mensen uit de weg te ruimen, zou hem doodziek maken. Je kan je niet inbeelden hoe kwaad dit hem zou maken.”

Ze zit daarmee op dezelfde lijn als Paul Stoffels, hoofd van Janssen Pharmaceut­ica, die gisteravon­d ook openlijk betreurde dat een uitvinding van Paul Janssen gebruikt werd voor een executie. “Dat was absoluut niet de bedoeling.”

Leverancie­r

Hoe de gevangenis­administra­tie van Florida de hand kon leggen op Etomidate is nog een raadsel. Johnson & Johnson heeft het middel nooit verkocht in de Verenigde Staten en heeft het vorig jaar ook in de rest van de wereld afgestoten. Maar het patent is verlopen en verschille­nde andere farmabedri­jven maken het wel nog. De gevangenis­administra­tie

Dora ARTS-JANSSEN Weduwe van Paul Janssen weigert alvast de naam van de leverancie­r vrij te geven. “Wij volgen de wet en voeren de opgelegde straffen uit. Dat is onze plicht, en we streven met de dodelijke injectie naar een zo humaan en waardig mogelijke aanpak.”

De discretie over de leverancie­r hoeft niet te verwondere­n. Het Amerikaans­e gevangenis­wezen krijgt het steeds moeilijker om geneesmidd­elen aan te kopen voor de executies van terdoodver­oordeelden. Een groeiende groep farmabedri­jven verzet zich immers formeel tegen het gebruik van hun producten.

Blanke racist

De geëxecutee­rde

Mark

James Asay zat al bijna dertig jaar in de dodencel. Hij werd in 1988 ter dood veroordeel­d voor de moord op de 34-jarige zwarte man Robert Lee Booker en de 26-jarige Robert McDowell. De aanklagers omschreven hem als een white supremacis­t - een blanke racist - die zijn slachtoffe­rs vermoordde wegens hun huidskleur.

Asay is tot de laatste dag blijven vechten tegen die stempel. Hij bleef de moord op Lee Booker ontkennen, en McDowell - “een vriend” - zou hij in een dronken bui in blinde woede hebben gedood. Zijn racistisch­e tatoeages zouden dan weer “een beschermin­g” zijn geweest, een overblijfs­el van een eerder verblijf in een Texaanse gevangenis. Voor Dora Arts-Janssen speelt het allemaal geen rol wat de man op zijn kerfstok heeft. “Voor Paul zou dat ook niet uitgemaakt hebben. Het principe is belangrijk: hij werkte om te genezen, niet om te doden. Hij toonde mij ooit foto’s van psychiatri­sche patiënten met koorden op hun bed gebonden. Het maakte hem trots dat hij geneesmidd­elen kon uitvinden waardoor die mensen bevrijd konden worden. Dat is waar hij voor staat.”

 ?? Foto BELGA ?? Baron Paul Janssen vond meer dan veertig producten uit om mensen op een veilige manier te verdoven.
Foto BELGA Baron Paul Janssen vond meer dan veertig producten uit om mensen op een veilige manier te verdoven.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Mark James Asay werd donderdagn­acht geëxecutee­rd.
FOTO REUTERS Mark James Asay werd donderdagn­acht geëxecutee­rd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium