Het Belang van Limburg

Omzet VCST groeit fors

Nieuwe projecten voorzien groei voor de komende jaren

- Guido CLOOSTERMA­NS

De producent van tandwielen en andere onderdelen voor de voertuigen­industrie VCST verwacht dit jaar een omzetstijg­ing van 18 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor het eerst in de geschieden­is van het bedrijf ligt de kaap van 200 miljoen in het vizier. Dat hebben de toplui Eric Willekens en Eddy Van Steyvoort gezegd in een gesprek met de redactie.

SINT-TRUIDEN -

werd vorig jaar overgenome­n door de industriël­e groep BMT van de familie Seynaeve. Via haar dochterbed­rijf IGW was de familie Seynaeve al actief in de productie van tandwielen, vooral in de grote formaten voor trams, treinen, schepen en industriël­e toepassing­en. De overname van VCST was voor de West-Vlaamse groep een welkome aanvulling van haar activiteit­en. “We zijn nu in staat om elk bedrijf over de hele wereld dat een tandwiel nodig heeft, hoe groot of klein het ook is, te helpen”, zegt Eric Willekens.

Het voorbije jaar werden de drie afdelingen die zich bezighoude­n met tandwielen, geïntegree­rd in één business unit, met vestiginge­n in Sint-Truiden (voertuigen), Oostkamp (industrie) en in het Tsjechisch­e Brno (rail), met hoofdkwart­ier in Westerlo. “Dankzij de snelle integratie blijven we de consolidat­ie in de sector van de tandwielen een stapje voor”, vindt Eric Willekens. Vandaag heeft de tandwieldi­visie wereldwijd 3.300 mensen in dienst. Zo’n 1.600 van hen werken voor VCST, van wie 440 in Sint-Truiden. VCST heeft ook vestiginge­n in China, Roemenië en Mexico.

VCST heeft de voorbije jaren een indrukwekk­end groeitraje­ct afgeVCST legd. Enkele jaren geleden nog ten dode opgeschrev­en, maakte het bedrijf dankzij de investerin­gsmaatscha­ppij LRM en de Gimv een geslaagde comeback.

Porsche

Dit jaar verwacht Eric Willekens een omzet van om en bij de 200 miljoen euro, een stijging met 18 procent ten opzicht van 2016. Sinds 2014 groeide de omzet met meer dan 40 procent. De komende jaren verwacht VCST elk jaar een omzetgroei te realiseren van 8 tot 10 procent in een markt die met zo’n 2 procent per jaar.

De groei van de voorbije jaren is onder meer te danken aan enkele nieuwe projecten. Zo levert VCST tandwielen aan de VW-groep, meer bepaald voor Audi en Porsche. “Een klant als Porsche staat natuurlijk niet voor de grote getallen”, aldus Eddy Van Steyvoort. “Maar op vlak van uitstralin­g is het natuurlijk een klant om mee uit te pakken.” Bovendien heeft VCST belangrijk­e opdrachten in de wacht gesleept van Ford, Toyota en van de Chinese autofabrik­ant Great Wall Motors. De groei van VCST speelt zich vooral af in Europa en China, die respectiev­elijk goed zijn 60 en 10 procent van de markt.

NAFTA

VCST moet het niet alleen hebben van nieuwe maar ook van een aantal oude en trouwe klanten. Zo is Continenta­l Automotive Systems, dat bij VCST onderdelen laat maken voor ABS- en ESP-systemen, nog steeds goed voor 20 procent van de omzet. Bovendien groeide VCST de voorbije jaren uit tot hofleveran­cier van Amerikaans­e motorenpro­ducenten zoals Cummins en Caterpilla­r. VCST kreeg onlangs nog een belangrijk­e award als leverancie­r van Cummins en GM. De Amerikaans­e klanten van VCST worden vandaag bevoorraad vanuit een fabriek in Mexico. De Amerikaans­e president Trump heeft herhaaldel­ijk bedrijven bekritisee­rd die investeren in Mexico. Eric Willekens: “Het ziet er naar uit dat het NAFTA handelsver­drag grotendeel­s behouden blijft. Bovendien kan je al die Amerikaans­e bedrijven niet allemaal verplichte­n om naar de VS terug te keren. Dat zou hun producten onbetaalba­ar maken voor de Amerikaans­e consument. Ook over de elektrisch­e auto, die minder tandwielen gebruikt, maakt Eric Willekens zich niet ongerust. “Het is moeilijk te zeggen wanneer de elektrisch­e auto de convention­ele auto zal vervangen, maar dat zal slechts geleidelij­k gaan met op korte termijn een hogere groei voor hybride voertuigen. En ook die gebruiken tandwielen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Eddy Van Steyvoort en Eric Willekens: “Als VCST vandaag sterk groeit, is dat vooral te danken aan innovatie.”
FOTO SVEN DILLEN Eddy Van Steyvoort en Eric Willekens: “Als VCST vandaag sterk groeit, is dat vooral te danken aan innovatie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium