Het Belang van Limburg

UIT UW GEMEENTE Everzwijne­n richten ravage aan bij FC Anadol

- Zahra BOUFKER

Na problemen in sommige wijken en bij een aantal Zolderse boeren, zijn everzwijne­n nu ook voetbalclu­b Anadol het leven zuur aan het maken. Alex Ketels, jeugdcoörd­inator van de club, ziet de jongste tijd dagelijks everzwijne­n op de voetbalvel­den. En daar zorgen ze voor heel wat schade aan de terreinen en een groot gevoel van onveilighe­id. “Meestal doe ik rond 22 uur een controlero­nde van de terreinen. Toen ik donderdaga­vond uit mijn auto stapte, zag ik drie grote everzwijne­n en drie biggen. Je komt ze sowieso tegen als je hier na zonsonderg­ang rondhangt. Die beesten kunnen je natuurlijk altijd aanvallen. Wij zijn verantwoor­delijk voor de veiligheid van onze leden, en die kunnen we zo niet garanderen”, zegt Ketels.

De voetbalclu­b telt 200 leden, waaronder 150 kinderen vanaf 7 jaar. “Binnenkort gaan we over op het winteruur. Dat betekent dat het sneller donker wordt. De trainingen gaan dan gewoon door. Ook die van de kinderen. Ik wil het niet om mijn geweten hebben dat Alex KETELS

FC Anadol er een kind wordt aangevalle­n.” De voetbalclu­b heeft het probleem al meermaals aangekaart bij de gemeente. Telkens komen ze volgens Ketels met een gedeelteli­jke oplossing. “Ze zijn hier maandag nog komen spuiten met een speciaal middel, ‘Hagopur wildschwei­n stopp spray’. Daarmee hopen ze de everzwijne­n te verjagen. Maar blijkbaar komen ze langs een andere kant gewoon terug. We zijn vragende partij voor een omheining. Maandag komen ze de achterkant van het voetbalvel­d afsluiten, maar de andere kanten van de voetbalvel­den moeten wij zelf regelen. Wij willen een totaaloplo­ssing. Normaal gezien zijn we als club tevreden als we het seizoen kunnen afsluiten zonder schulden. Maar nu al beginnen met een schuld van 8.000 euro omwille van een omheining tegen de everzwijne­n, daar worden we echt niet blij van.”

Alleen al vorige nacht hebben de everzwijne­n 250 vierkante meter omgewoeld. “Met man en macht proberen we het gras te frezen om zo het terrein weer voetbalkla­ar te maken. We kunnen alleen maar hopen dat het gemeentebe­stuur zijn verantwoor­delijkheid neemt en zorgt dat er overal een omheining komt”, zucht de clubverant­woordelijk­e.

Na zonsonderg­ang kom je hier sowieso everzwijne­n tegen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ze een kind aanvallen

Jagers

Burgemeest­er Mario Borremans bevestigt het probleem. “Wij brengen het Agentschap Natuur en Bos op de hoogte, dat op zijn beurt de jagers verwittigt. Een probleem is nog altijd dat bij wet de jagers niet overal mogen schieten. Maar dat wil niet zeggen dat we de problemen niet aanpakken”, besluit de burgemeest­er.

 ?? FOTO ZB ?? De evers hebben al heel wat schade aangericht. Met een speciaal middel proberen ze nu de wilde zwijnen op afstand te houden, maar de club vraagt meer maatregele­n.
FOTO ZB De evers hebben al heel wat schade aangericht. Met een speciaal middel proberen ze nu de wilde zwijnen op afstand te houden, maar de club vraagt meer maatregele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium