Het Belang van Limburg

Zeugen en biggen sterven bij stalbrand

Politie stelt perimeter in wegens brandende asbestplat­en

- Phillip PERGENS

Bij een zware stalbrand op een varkenshou­derij op de Maasveldwe­g in Ophoven zijn vrijdag in de vroege ochtend 28 zeugen en een onbekende hoeveelhei­d biggen gestorven. Het vuur ontstond bij de elektrisch­e installati­e en verspreidd­e zich via het dak. Dat bestond uit golfplaten en zorgde voor asbestgeva­ar. De politie sloot daarom de weg af.

brand werd door de varkenshou­der rond 3.45 uur opgemerkt. Rook en vlammen stegen op vanuit het dak waarin al snel een gat werd geslagen door de hitte en het vuur. De eigenaar sloeg alarm en de brandweer van Maaseik stuurde meerdere ploegen uit die onmiddelli­jk vlammen bestreden. Hierdoor konden ze voorkomen dat het vuur zich verder verspreidd­e over de achtergele­gen stallingen. De eerste twee compartime­nten, waarin zich ook de elektrisch­e installati­e bevond, konden niet meer gered worden en brandden volledig uit. “We moesten ook rekening houden met de aanwezighe­id van asbest”, luidt het bij Ronny Houben van de Maas- eikse brandweer. “Het dak bestond uit eternieten golfplaten. Omdat er al enkele buurtbewon­ers kwamen kijken wat er gaande was hebben we de politie gevraagd de straat af te sluiten.” Het was de politie Maasland die als eerste met een patrouille ter plaatse was en zij stelden een perimeter in om de gezondheid­srisico’s voor de omwonenden te beperken. “Toen we de brand onder controle hadden, was ook het grootste gevaar geweken”, zegt Houben.

TL-Lampen

Uiteindeli­jk overleefde­n 28 zeugen en een onbekende hoeveelhei­d biggen de stalbrand niet, maar de andere dieren konden geDe red worden. Voor de varkenshou­der heeft de brand hoe dan ook gevolgen. Zo viel bij de brand de elektricit­eit van de stallen uit. “De brand ontstond aan de technische installati­es van de elektrisch­e ruimte”, vertelt Houben. “De eigenaar zou verklaard hebben dat er een storing was aan de TL-lampen. Het gaat hoe dan ook met zekerheid om een accidentel­e brand”, aldus de brandweero­fficier. Na enkele uren van blussen en opruimen konden de spuitgaste­n terugkeren naar de kazerne.

 ?? FOTO PPN ?? Wegens de asbesthoud­ende golfplaten op het dak stelde de politie een veiligheid­sperimeter in.
FOTO PPN Wegens de asbesthoud­ende golfplaten op het dak stelde de politie een veiligheid­sperimeter in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium